Młodej marchwi nie trzeba obierać przed gotowaniem.

Żywność ekologiczna czy tylko moda na eko-jedzenie?

Sklepy ze zdrową żywnością wyrastają jak grzyby po deszczu, a półki w sklepach uginają się od tych produktów. Ludzie uważają, że produktów eko nie powinno zabraknąć również w ich kuchni. Ale czy żywność ekologiczna jest na pewno zdrowa?
/ 03.11.2010 13:07
Młodej marchwi nie trzeba obierać przed gotowaniem.

Wcale nie jest łatwo zasłużyć na miano żywności ekologicznej. Jej producenci muszą przestrzegać rygorystycznych zasad, więc powinno to być jedzenie najwyższej jakości. A ekologiczne, to znaczy: pochodzi z upraw, gdzie nie stosuje się pestycydów, konserwantów oraz sztucznych nawozów i barwników.

Taka żywność nie ma substancji szkodliwych, ma więcej wartości odżywczych, jest wolna od chemii. No i co za tym idzie, nie jest tania! 

Czytaj także: Jak i gdzie kupować żywność ekologiczną?

Cenę niewątpliwie podbija już sama moda na to, co zdrowe. Na rynku obowiązuje przekonanie, że czym coś jest droższego, tym będzie lepszej jakości. Zwolennicy zdrowej żywności są gotowi wydać na jedzenie majątek w przekonaniu, że kupują zdrowie i modny styl życia. Niestety to pozwoliło nieuczciwym producentom żerować na ludzkiej naiwności.

Czy warto kupować żywność ekologiczną?

Czy jest sens wydawać bądź co bądź spore pieniądze? Przede wszystkim jest to zdrowa żywność. Bardzo rzadko wykrywa się w niej pozostałości pestycydów. Przez jej zakup możesz również wspierać socjalną, etyczną i ekologiczną odpowiedzialność biznesu.

Zobacz także: Żywność ekologiczna - czy na pewno zdrowsza?

Jeśli wybierasz produkty ekologiczne przysłużysz się nie tylko swojemu zdrowiu, ale również zadbasz o środowisko. Musisz jednak szczególnie zwrócić uwagę, co wkładasz do koszyka.

Wielu producentów pakuje normalną, modyfikowaną żywność w papier z etykietą ekologiczną. Dokładnie czytaj skład i pochodzenie produktu. To pozwoli Ci wybrać to, co naprawdę jest wartościowe i zdrowe dla Ciebie.