Gotowanie dla dziecka - 9 rad, jak gotować w czasie upału
fot. Fotolia
W gorące dni jedzenie psuje się błyskawicznie, przez co ból dziecięcego brzuszka masz gwarantowany. Oto jak gotować, by maluch go uniknął!
Malwina Małecka/Twój maluszek/05.08.2013 14:03
fot. Fotolia
Dzieci mają wyjątkowo delikatne żołądki, więc może im zaszkodzić nawet to, co na dorosłych nie zrobiłoby specjalnego wrażenia. Dlatego gotując dla malca, musisz przestrzegać kilku zasad – o każdej porze roku, ale latem w szczególności.
1. Przestrzegaj higieny
Zanim zabierzesz się za robienie jedzenia, umyj ręce. Dokładnie myj też blaty, naczynia i kuchenne akcesoria. Najlepsze są szklane lub ze stali nierdzewnej, bo nie mają nierówności. Pamiętaj, że wylęgarnią paskudztw mogą być również wilgotne ścierki. Często zmieniaj gąbki, zmywaki. I pamiętaj, że smyk przed posiłkiem musi umyć rączki.
2. Nie oblizuj łyżeczki
Podczas karmienia nie oblizuj łyżeczki malca, ani nie pij z jego kubka. Jeśli chcesz spróbować zupki smyka, zrób to drugą łyżeczką. Nie karm też dziecka swoimi sztućcami.
3. Używaj dobrych naczyń
W aluminiowych podczas gotowania wypłukują się szkodliwe pierwiastki. Z kolei na garnkach emaliowanych często powstają odpryski. Jeżeli naczynie jest uszkodzone, trzeba je wyrzucić, bo z tego fragmentu przedostają się do żywności szkodliwe substancje. Najlepiej korzystać z garnków ze stali nierdzewnej lub stalowych, pokrytych teflonem. Bezpieczne jest także szkło i miedź.
4. Nie przechowuj resztek
Jeśli w miseczce zostało trochę niezjedzonego przez maluszka dania, wyrzuć je. Są na nim resztki śliny, a to pożywka dla bakterii. Tak samo zrób ze słoiczkiem, jeśli maluch jadł bezpośrednio z niego.
5. Wyrzucaj nadgniłe owoce
Podobnie postępuj z warzywami. Nawet jeśli widzisz na jabłku tylko małą nadgnitą plamkę, nie odkrawaj jej, by resztę dać dziecku. Bakterie, które spowodowały gnicie są już w całym owocu.
6. Mądrze kupuj mięso
Mięso – nawet odrobinę nieświeże (w upały to wcale nie rzadkość) albo przechowywane w złych warunkach (np. leżące przez cały dzień na słońcu w bazarkowej budzie) może być przyczyną zatrucia. Nie kupuj też mięsa już przyprawionego. Po pierwsze, jest ryzyko, że właśnie dlatego je przyprawiono, by ukryć jego gorszą jakość. Po drugie, przyprawy, które zostały do niego dodane, nie nadają się dla dzieci.
7. Prawidłowo rozmrażaj
Mrożone warzywa i mięso wrzucaj od razu na wrzątek. Jeśli będziesz rozmrażać je w temperaturze pokojowej, wraz z sokiem z zamrożonych produktów wyciekną witaminy. Pamiętaj, że to, co zostało rozmrożone, nie nadaje się do ponownego zamrożenia!
8. Zwracaj uwagę na wieczka
Wybierając produkty, sprawdzaj datę przydatności do spożycia – nie kupuj takich, których termin ważności właśnie się kończy. W jogurtach, kefirach, soczkach, słoiczkach dla niemowląt, oglądaj wieczka. Jeśli są wypukłe, to znak, że w środku mogą już znajdować się szkodliwe bakterie.
9. Wybieraj małe opakowania
Są mniej ekonomiczne, ale w czasie upałów jedzenie po otwarciu bardzo szybko się psuje. Także soki! Nie można ich przechowywać poza lodówką dłużej niż kilka godzin.