Dlaczego przyszła mama musi jeść żelazo?
Prawie jedna na trzy kobiety w wieku rozrodczym krwawi tak obficie w czasie menstruacji, że organizm traci więcej żelaza niż przyjmuje w pożywieniu. Każdy człowiek traci dziennie 0,5 – 1 mg żelaza, kobiety w wieku rozrodczym tracą dodatkowo 0.3 – 1,0 mg dziennie. Łącznie dzienna utrata żelaza wynosi 0,8 – 2 mg.
Spożywając codziennie dietę, która zapewnia dostarczenie do organizmu 2000kcal, nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi więcej niż ok. 1 mg żelaza. Z tego wynika, że wiele kobiet powinno suplementować żelazo. Dodatkowo ciąża zwiększa zapotrzebowanie na żelazo w wyniku, czego konieczna jest jego suplementacja.
Organizm rozwijającego się dziecka czerpie żelazo z zapasów, które przed ciążą nagromadził organizm matki. Później potrzebny mu pierwiastek pobiera ze spożywanego przez matkę jedzenia. Najwięcej żelaza potrzebuje około 7. miesiąca, gdy zaczyna gwałtownie się rozwijać. Wtedy też u matki może wystąpić niedokrwistość, czyli anemia. W efekcie niedobór żelaza może doprowadzić do powstania wad wrodzonych u dziecka, zaburzenia rozwoju i pracy łożyska oraz do przedwczesnego porodu. W późniejszym okresie ciąży wpływa na wagę urodzeniową noworodka.
Przeczytaj: Witamina B6 - ważna w ciąży
Kwas foliowy dla zdrowego układu nerwowego
Zapotrzebowanie na kwas foliowy jest większa u kobiet, które planują ciążę lub, które są w ciąży. Jako że kwas foliowy jest najważniejszy w początkowej fazie rozwoju płodu, specjaliści polecają przyjmowanie dodatkowo kwasu foliowego przed i w czasie trwania pierwszych tygodni ciąży. Kwas foliowy pomaga zredukować ryzyko wad wrodzonych zwanych wadami cewy nerwowej, które wpływają na rozwój mózgu i rdzenia kręgowego. Gdyby wszystkie kobiety w ciąży przyjmowały kwas foliowy we wczesnej fazie ciąży, występowanie wad cewy nerwowej spadłoby nawet o 75%.
Potrzeba dodatkowej suplementacji jest nawet większa w okresie po porodzie, jako że ciąża wpływa znacznie na obniżenie się poziomu witamin i minerałów. Przyjmowanie 0,4 mg kwasu foliowego dziennie jest zalecane dla kobiet w ciąży, 0,3 mg dla kobiet, które planują zajście w ciążę. Z dietą dostarczane jest ok. 0,2 mg kwasu foliowego dziennie. Oznacza to, ze nie wielką suplementacją powinna być objęta każda kobieta.
Witamina występuje naturalnie w różnych produktach, np. chlebie, suszonych owocach, warzywach o zielonych liściach, takich jak szpinak czy brokuły. Ponieważ kwas foliowy jest niezbędny we wczesnym stadium ciąży, przyjmowanie go zalecane jeszcze przed ciążą, aż do momentu, gdy mamy pewność, ze w ciążę nie zajdziemy. Kobiety, które rodziły wcześniej dzieci z wadami cewy nerwowej powinny przyjmować przepisane przez lekarza tabletki z wysoką dawką kwas foliowego.
Przeczytaj: Jadłospis dla przyszłej mamy
Źródło: Cederroth S.A. / ak