Dieta przed ciążą - co jeść gdy planuje się dziecko

Dieta przed ciążą fot. Fotolia
Przeznacz kilka miesięcy na przygotowanie organizmu do ciąży.
Milena Oszczepalińska / 09.10.2015 07:00
Dieta przed ciążą fot. Fotolia

Czy wiesz, że powinnaś przynajmniej przez 3 miesiące przed zajściem w ciążę stosować specjalną dietę po to, by dziecko miało maksymalne szanse na prawidłowy rozwój? Jakie produkty i suplementy warto wtedy przyjmować? Podpowiadamy!

Dieta przed ciążą

Ważne jest, byś na kilka miesięcy przed ciążą przyjmowała określone suplementy, które są niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju płodu. Co istotne, kluczowe są pierwsze tygodnie ciąży, kiedy kobieta jeszcze wcale nie wie, że spodziewa się dziecka. Jeśli w tym okresie będzie miała za mało pewnych składników w organizmie, u dziecka mogą powstać różne poważne wady rozwoju lub wręcz ciąża zostanie poroniona.

Oprócz tego, co się je, ważne też, by kobieta zważała na pory jedzenia. Powinna jadać regularnie, najlepiej 5-6 małych posiłków dziennie i niemonotonnie, czyli nie powielać tych samych dań każdego dni. Należy też odpowiednio nawadniać organizm - pić około 1,5 litra wody dziennie.

Jakie składniki odżywcze koniecznie jest przyjmować przed ciążą?

  • Kwas foliowy
Jest to absolutny niezbędnik przyszłej mamy. Jego niedobór może powodować powstanie u dziecka wad mózgu i rdzenia kręgowego, a także poronienie. Przyjmowanie tego suplementu np. od 8 tygodnia ciąży, czyli od momentu, kiedy mama dowie się o tym od lekarza, może być już zbyt późne, ponieważ cewa nerwowa rozwija się u dziecka w ciągu 8 tygodni od momentu zapłodnienia.

Kwas foliowy należy suplementować, ponieważ w produktach spożywczych bardzo trudno jest przyswoić jego odpowiednią ilość. Ale nie wyklucza to konieczności spożywania: sałaty, groszku, pomidorów, bobu, jajek, soi.
  • Wapń
Zbyt mało wapnia w organizmie przyszłej mamy powoduje wady w rozwoju układu kostnego u dziecka. Dodatkowo może przyczynić się do powstania osteoporozy u mamy, ponieważ ta mała ilość wapnia, jaki posiada, jest transportowana do dziecka, a u mamy tworzy się niedobór.

 Żeby zaspokoić niedobór wapnia, przyszła mama powinna jeść: migdały, liście rzepy, sezam, orzechy brazylijskie, jarmuż oraz nabiał, zwłaszcza naturalne jogurty greckie.
  • Żelazo
Żelazo odgrywa ważną rolę w prawidłowym rozwoju płodu. Bierze też udział w procesie produkcji hemoglobiny w krwinkach. Zbyt mała ilość tego pierwiastka może spowodować anemię u przyszłej mamy.

Nie każde żelazo jest tak samo przyswajalne. Najlepiej uzupełniać jej jedząc mięso i żółtka jajek.
  • Cynk i mangan
Szczególnie ten pierwiastek powinny uzupełniać te kobiety, które przez długi czas stosowały tabletki antykoncepcyjne.
  • Witamina B9
Znajdziesz ją w takich produktach, jak: otręby pszenne, pełnoziarniste produkty zbożowe, sok pomarańczowy, fasola, brokuły, szpinak, buraki, maliny, grube kasze.
  • Kwasy omega-3
Są niezbędne do rozwoju układu immunologicznego u dziecka, układu nerwowego oraz wzroku. Aby nie zabrakło w organizmie mamy tych składników, powinna jadać ryby morskie.

Przeczytaj więcej o przygotowaniach do ciąży:

Redakcja poleca

REKLAMA