Zupa z czerwonej soczewicy. Idealny szybki i sycący obiad
Zupa z czerwonej soczewicy to ekspresowe danie, które zasmakuje każdemu niejadkowi. Jest bardzo treściwa i bogata w warzywa.
Opublikowano: 16.01.2020, 10:55
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki,
- szczypta cynamonu,
- szczypta ziaren kminu rzymskiego,
- 150 ml przecieru pomidorowego,
- 2 marchewki,
- 200 g różyczek kalafiora,
- pęczek natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:
Zupa z czerwonej soczewicy gotuje się zaledwie 20 minut, a jest smaczna i bardzo zdrowa. Do tego jest baardzo sycąca – z powodzeniem zastąpi cały obiad. Dodaj do niej ulubionych warzyw i jedz z ciemnym chlebem. Możesz też przygotować bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej.
Uważaj, by nie rozgotować czerwonej soczewicy, ponieważ bardzo łatwo się rozpada. Gdyby jednak tak się stało, dodaj kilka ugotowanych ziemniaków i zmiksuj ją na krem. Jak przygotować zupę z czerwonej soczewicy?
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij drobno pokrojoną cebulkę.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i chwilę podgrzewaj. Dodaj do garnka soczewicę i warzywa, zalej bulionem oraz przecierem pomidorowym. Gotuj przez około 20 minut, po czym dopraw według potrzeby solą i pieprzem.
- Podawaj z kromką ciemnego pieczywa i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Smacznego!
Reklama
Więcej przepisów na zupy:
Grochówka z boczkiem
Krem z buraków
Żurek z ziemniakami
Rosół z kaczki
Reklama
Reklama
Reklama