Zupa szczawiowa z jajkiem - przepis Magdy Gessler
Wypróbuj tradycyjny polski przepis na zupę szczawiową. Idealna o tej porze roku, kiedy szczaw można własnoręcznie zebrać na łące.

Opublikowano: 07.06.2013, 08:12
Reklama
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- szczaw 1 kg
- bulion 1 litr
- śmietanka kremówka 150 ml
- żółtka 4
- jajka na ugotowane na twardo 4
- masło 50 g
- sól, pieprz i cukier do smaku
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na zupę szczawiową z jajkiem!
- Szczaw opłukać dokładnie i osączyć. Posiekać.
- W rondlu roztopić masło, poddusić na nim szczaw, zalać gorącym bulionem.
- Żółtka wymieszać ze śmietanką, wlać do zupy szczawiowej, ciągle mieszając.
- Zupę szczawiową doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Doprowadzić do wrzenia.
- Podawać z połówkami jaj na twardo.
Autorką przepisu jest Magda Gessler
Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

Reklama
Sprawdź inne przepisy Magdy Gessler:
Sałatka cezar - przepis Magdy Gessler
Schabowy - przepis Magdy Gessler
Magda Gessler poleca - kurczak
Reklama
Reklama
Reklama