Reklama
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • szczaw 1 kg
  • bulion 1 litr
  • śmietanka kremówka 150 ml
  • żółtka 4
  • jajka na ugotowane na twardo 4
  • masło 50 g

  • sól, pieprz i cukier do smaku
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zupę szczawiową z jajkiem!

  1. Szczaw opłukać dokładnie i osączyć. Posiekać.
  2. W rondlu roztopić masło, poddusić na nim szczaw, zalać gorącym bulionem.
  3. Żółtka wymieszać ze śmietanką, wlać do zupy szczawiowej, ciągle mieszając.
  4. Zupę szczawiową doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Doprowadzić do wrzenia.
  5. Podawać z połówkami jaj na twardo.

Autorką przepisu jest Magda Gessler

Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

Reklama

Sprawdź inne przepisy Magdy Gessler:

Sałatka cezar - przepis Magdy Gessler
Schabowy - przepis Magdy Gessler
Magda Gessler poleca - kurczak

Reklama
Reklama
Reklama