Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 0,75 l–1 l bulionu
  • duża główka czosnku i 2 duże ząbki
  • 5–6 średnich ziemniaków
  • duża cebula
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • oliwa
  • natka
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Ząbki z całej główki czosnku, obierz, posiekaj i razem z drobno pokrojoną cebulą smaż na patelni na oliwie ok. 2 minuty. Następnie przełóż do garnka.
  2. Na tym samym tłuszczu podsmaż ziemniaki pokrojone w kostkę. Również przełóż do garnka z czosnkiem. Zalej gorącym bulionem i gotuj około 15 minut. Przypraw solą i pieprzem.
  3. Gdy ziemniaki zmiękną, zupę czosnkową zmiksuj na gładki krem. Dalej miksując dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i śmietanę. Zupę zagrzej, ale już nie gotuj. Posyp posiekną natką.
  4. Zupę czosnkową podawaj z dodatkiem grzanek – najlepiej z białego chleba lub pszennej bułki przyrumienionej na maśle czosnkowym. Jako dodatek można też serwować groszek ptysiowy.
Reklama
Reklama
Reklama