Reklama
Ilość kalorii: 285
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 50 dag cebuli
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1,5 l bulionu
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • grzanki
  • 15 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zupę cebulową z grzankami!

  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle.
  2. Oprósz mąką, wymieszaj.
  3. Podlej winem, chwilę duś.
  4. Dodaj ją do gotującego się bulionu.
  5. Wrzuć też listek laurowy, ziele angielskie, dodaj sól i pieprz.
  6. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
  7. Dopraw majerankiem i gałką, chwilę podgotuj.
  8. Rozlej do żaroodpornych miseczek, posyp grzankami i startym serem.
  9. Zapiekaj w temp. 200 st. C, aż roztopi się ser.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na zupy:

Zupa-krem z pora - przepis
Przepis na chłodnik litewski
Zupa kartoflanka - przepis
Dietetyczna zupa z kapusty

Reklama
Reklama
Reklama