Reklama
Ilość kalorii: 460
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • duży seler korzeniowy
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietanki
  • 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Łodygi selera umyj, oczyść z włókien, posiekaj z obraną cebulą. W rondlu rozgrzej masło, włóż cebulę z selerem i smaż 3 min, mieszając. Dodaj obrany i stary na tarce seler korzeniowy. Wlej gorący bulion, dopraw do smaku i gotuj 30 min. Zupę lekko ostudź i zmiksuj.
  2. Ser pleśniowy pokrój w niewielką kostkę. Zmiksowaną zupę podgrzej. Dodaj ser pleśniowy i podgrzewaj na małym ogniu, aż się roztopi. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posyp uprażonymi na suchej patelni posiekanymi orzechami włoskimi.
Reklama
Reklama
Reklama