Krem z ziemniaków z rzodkiewką - przepis, składniki i przygotowanie
Łatwa i tania zupa na lato.

Opublikowano: 30.05.2016, 00:52
Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- duży pęczek rzodkiewki z liśćmi
- 40 dag młodych ziemniaków
- litr bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki kremówki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koperku
- 4 łyżki masła
- szczypta kurkumy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Reklama
Przygotowanie:
Doskonała zupa za grosik. Polecamy na letni obiad!
- Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, pokrój na kawałki.
- Czosnek obierz, pokrój w plasterki.
- W garnku zagotuj bulion drobiowy, włóż do niego ziemniaki z czosnkiem. Ugotuj do miękkości.
- Do bulionu z ziemniakami dodaj pokrojone liście rzodkiewki, pokrojony koperek, wlej śmietanę.
- Zmiksuj na gładki krem ręcznym blenderem.
- Na maśle podduś pokrojone w plasterki rzodkiewki, dodaj do zupy.
- Dopraw do smaku kurkumą, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zobacz też inne przepisy na kremowe zupy:
Ziemniaczany krem z pietruszką
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama