Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • duży pęczek rzodkiewki z liśćmi
  • 40 dag młodych ziemniaków
  • litr bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koperku
  • 4 łyżki masła
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Reklama
Przygotowanie:

Doskonała zupa za grosik. Polecamy na letni obiad!

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, pokrój na kawałki.
  2. Czosnek obierz, pokrój w plasterki.
  3. W garnku zagotuj bulion drobiowy, włóż do niego ziemniaki z czosnkiem. Ugotuj do miękkości.
  4. Do bulionu z ziemniakami dodaj pokrojone liście rzodkiewki, pokrojony koperek, wlej śmietanę.
  5. Zmiksuj na gładki krem ręcznym blenderem.
  6. Na maśle podduś pokrojone w plasterki rzodkiewki, dodaj do zupy.
  7. Dopraw do smaku kurkumą, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zobacz też inne przepisy na kremowe zupy:

Zupa krem z kalarepki

Ziemniaczany krem z pietruszką

Reklama

Krem z buraka z kozim serem

Reklama
Reklama
Reklama