Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1,5 litra bulionu
- 30 dag gotowanego boczku
- 30 dag kiełbasy
- suszone grzyby
- 3 kiszone ogórki
- słoiczek oliwek
- sok z kiszonych ogórków
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- listek laurowy
- pieprz
- majeranek
- śmietana 18%
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż.
2. Gdy zrobi się lekko brązowy, dodaj pokrojoną kiełbasę.
3. Smaż razem, aż boczek stanie się chrupiący.
4. Usmażone mięso przełóż do miski, a na tłuszczu przesmaż posiekaną cebulę i pokrojone grzyby.
5. Dodaj posiekany drobniutko czosnek.
6. Wszystkie usmażone składniki dodaj do gotującego się bulionu.
7. Dolej sok z ogórków kiszonych.
8. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz pieprz (do zupy nie należy dodawać soli).
9. Gotuj przez 10 minut na niewielkim ogniu.
10. Dodaj oliwki oraz pokrojone ogórki.
11. Gotuj przez 15 minut.
12. Podawaj ze śmietaną i natką pietruszki.
2. Gdy zrobi się lekko brązowy, dodaj pokrojoną kiełbasę.
3. Smaż razem, aż boczek stanie się chrupiący.
4. Usmażone mięso przełóż do miski, a na tłuszczu przesmaż posiekaną cebulę i pokrojone grzyby.
5. Dodaj posiekany drobniutko czosnek.
6. Wszystkie usmażone składniki dodaj do gotującego się bulionu.
7. Dolej sok z ogórków kiszonych.
8. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz pieprz (do zupy nie należy dodawać soli).
9. Gotuj przez 10 minut na niewielkim ogniu.
10. Dodaj oliwki oraz pokrojone ogórki.
11. Gotuj przez 15 minut.
12. Podawaj ze śmietaną i natką pietruszki.