Zupa serowa przygotowywana na bazie różnych odmian i gatunków sera zyskuje odmienny, wykwintny charakter. Miłośnicy serów pleśniowych typu Gorgonzola czy Lazur mogą je połączyć z chrupiącymi orzechami urozmaicającymi każdą zupę serową z serkiem topionym lub zupę serową z makaronem – sprawdź nasze przepisy!
Zupa serowa z serkiem topionym: przepis
Oto składniki na zupę serową z serkiem topionym:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- posiekana cebula
- 5 kawałków topionego serka typu Cheddar
- 2 szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego
- szklanka startej Goudy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić zupę serową z serkiem topionym?
W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i posiekaną cebulę. Podsmażamy i mieszamy do zagęszczenia. Dodajemy serek topiony i mięsny wywar. Gotujemy przez 2 minuty aż całość połączy się. Wkładamy tartą marchewkę i gotujemy całość jeszcze 8 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę serową serwujemy z dodatkiem posiekanego szczypiorku i mielonej chili – idealnie podkreśli i nada daniu charakteru.
Zupa serowa z makaronem: przepis
Oto składniki na zupę serową z makaronem:
- szklanka wody
- pół szklanki wywaru mięsnego
- szklanka pokrojonego selera naciowego
- posiekana duża cebula
- 2 starte marchewki
- papryka
- makaron typu kolanka lub świderki
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 szklanki mleka
- 5 kawałków topionego serka typu Cheddar
Jak zrobić zupę serową z makaronem?
Do rondla wlewamy wodę i wywar. Dodajemy seler, marchewki, cebulę oraz paprykę. Gotujemy przez około 5 minut . Wsypujemy makaron i gotujemy jeszcze przez 2 minuty, a następnie odstawiamy z gazu pod przykryciem. W kolejnym rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Dolewamy mleko i wkładamy ser. Łączymy makaron z mieszanką serową. Tak przygotowana zupa serowa jest idealnym daniem na lunch lub obiad.
Zupa serowa z pulpetami: przepis
Oto składniki na zupę serową z pulpetami:
- jajko
- pół szklanki bułki tartej
- szklanka bulionu
- szczypta soli
- pół kilo mielonej wołowiny
- puszka kukurydzy
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- posiekana cebula
- 5-6 kawałków serka topionego typu Cheddar
Jak zrobić zupę serową z pulpetami?
W misce łączymy ze sobą roztrzepane jajka, bułkę tarta i szczyptę soli. Mielone mięso wołowe łączymy z mieszanką, formujemy małe pulpety i podsmażamy w rondelku. Dolewamy wodę i dodajemy warzywa i bulion. Całość zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30 minut do miękkości. Dodajemy serek topiony do całości i czekamy, aż wszystko połączy się. Zupa serowa z dodatkiem mięsnych pulpetów to ciekawa propozycja sycącego obiadu.
Zobacz więcej przepisów na zupy