Zupa serowa - przepis na zupę serową

Pyszna zupa serowa fot. Fotolia
Jeśli chcesz, aby zupa była solidniejsza, przyrządź ją na mięsnym bulionie – może być z kostki, a zamiast szynki dodaj do potrawy podsmażone paski boczku
/ 21.02.2013 08:46
Pyszna zupa serowa fot. Fotolia

Przygotowanie 30 min * 1 porcja – ok. 460 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag szynki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/4 l mleka
  • po 15 dag sera topionego i żółtego
  • 4 grzanki
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę pokrój w krążki, szynkę w paski, czosnek posiekaj. W garnku rozpuść masło, przesmaż na nim składniki.
  2. Zalej gorącym bulionem i mlekiem, gotuj ok. 10 min. Dodaj ser topiony i przyprawy, gotuj 5 min.
  3. Zupę rozlej do talerzy, do każdej wrzuć grzankę, posyp startym serem.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA