Zupa marchewkowa - przepis, składniki i przygotowanie

Zdrowy pomysł na obiad!
Weronika Kwaśniak / 11.06.2014 10:53
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa marchewkowa - przepis, składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 marchewki  
  • 1/2 pomarańczy
  • 1,5 szklanki delikatnego wywaru z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki sera białego
  • dymka
  • kromka bułeczki
  • 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zupę marchewkową!

  1. Marchewki obierz i pokrój w kawałki.
  2. Zalej wywarem z kurczaka, dodaj łyżeczkę masła, przykryj i gotuj aż lekko zmięknie.
  3. Dodaj pomarańczę, imbir i gotuj do miękkości.
  4. Zmiksuj, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  5. Na pozostałym maśle zrumień lekko kawałki bułeczki.
  6. Z serka uformuj kuleczki, dymkę pokrój na długie kawałki i zanurz w zimnej wodzie, aby się pozwijała.
  7. Zupę przelej do miseczek, udekoruj kulkami sera, kawałkami bułki i dymką.

Sprawdź inne przepisy na dania dla dzieci:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA