Na wiosnę nasza dieta staje się lżejsza. Komponując ją możemy wykorzystywać mrożonki jako główne źródło witamin i minerałów. Mrożonki Hortex to pyszne i pełne witamin warzywa, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zamrożone „szokowo” tuż po zbiorach zachowują wartości odżywcze i smakowe zbliżone do świeżych warzyw. Ponadto dzięki wstępnemu obronieniu znacznie skrócą przygotowanie posiłków. Wiosną doskonale sprawdzą się do przygotowania pysznych i delikatnych zup w postaci kremu.
Czy wiesz, że?
- 100g mrożonego groszku dostarczy aż 21% dziennego zapotrzebowania na wit. B1, 38% na Wit. C, 26%na kwas foliowy, dostarczy 1,6 mg żelaza, 25 mg magnezu i 19 mg wapnia
- 100g mrożonych brokułów pokryje 87% dziennego zapotrzebowania na wit. C i 47,6% na kwas foliowy, 17%. zalecanej dawki wit. A i 12% wit. E, dostarczy nam 39 mg wapnia i 19 mg magnezu
- 100g mrożonej marchewki pokryje w 186% zapotrzebowanie na wit. A, 11,4% na potas oraz 12,8% na kwas foliowy.
Opracowanie na podstawie Tabeli składu i wartości odżywczych żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2005 oraz Załącznika do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 8 stycznia 2010
Do przygotowania wiosennych zup polecamy:
- Groszek zielony Hortex – z delikatnych, młodych ziaren polecany do sałatek, zup lub jako dodatek do dań 5,29 PLN
- Brokuły Hortex – to delikatne, różyczki brokuła - doskonale smakują zarówno solo, jako dodatek do potraw lub składnik zup, sałatek, dostępne w opakowaniu 450gr w cenie 5,69 PLN
- Marchewkę kostka Hortex – to chrupiąca marchewka pokrojona w regularną kostkę doskonała do zup, dodatek do dań, sałatek, dostępna w opakowaniu 450gr w cenie 3,29 pln
Zobacz także: Wiosenna dieta - mrożonki czy nowalijki?
Krem z groszku - przepis
Składniki:
- groszek zielony mrożony 1kg (2,5 opakowania groszku mrożonego Hortex),
- 1/2 selera,
- 2 cebule czerwone,
- 2 łyżki oliwy,
- 100 ml białego Porto,
- 1/3 pora,
- 0,5l bulionu drobiowego,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- łyżka soku z cytryny,
- szczypta pieprzu różowego, cytrynowego, kolorowego młotkowanego,
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
W garnku przesmażamy na oliwie pocięty w paski seler i pociętą na mniejsze kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dość mocno, a seler zarumieni dodajemy rozmrożony groszek. Kilka minut, stale mieszając przesmażamy wszystko razem. Następnie zalewamy Porto i czekamy aż odparuje alkohol, po czym zalewamy bulionem i 2-3 szklankami letniej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny i mieszamy z trzema rodzajami pieprzu. Pora kroimy pod kątem aby uzyskać jak najdłuższe ,,oczka", które smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy nasz wywar będzie gotowy tzn. warzywa i groszek będzie miękki całość miksujemy blenderem i przecieramy, najpierw przez rzadkie, a potem przez gęsto sito, dzięki czemu uzyskujemy aksamitną konsystencję. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy krem solą i pieprzem. wlewamy do podgrzanych misek i przyozdabiamy kleksem creme fraiche i prażonym porem.
Marchewkowy krem z dynią, imbirem i nuta pomarańczy
Składniki:
- 1 kg marchewki mrożonej (2,5 opakowania marchewki mini lub marchewki w kostce Hortex),
- 450g dyni bez skóry, miąższu i pestek (1 opakowanie dyni w kostce Hortex),
- otarta skórka z jednej pomarańczy,
- 2 plastry imbiru,
- 2 plastry jabłka,
- 1 litr mleka kokosowego,
- 100 ml Marshali czerwonej,
- sok z jednej cytryny,
- masło, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewkę polewamy oliwą, posypujemy sola morską i zapiekamy w brytfance, w piecu, aż się zarumieni. W garnku na maśle przesmażamy dynię i posiekany imbir. Po kilku minutach wlewamy sok z cytryny i chwilę mieszamy. Dodajemy wyjętą z pieca marchew i razem przez chwilę trzymamy na wolnym ogniu dodając wino, a następnie mleko kokosowe. Gotujemy ponad godzinę wszystko razem, co jakiś czas mieszając. W tym samym czasie plastry jabłka przesmażamy na maśle z obu stron i wkładamy do pieca, do momentu aż wyschnie i nabierze chrupkości. Krem miksujemy dokładnie. Doprawiamy. Podajemy przyozdobiony dwoma chipsami z jabłka.
Zupa brokułowa doprawiona pomidorami, serem gorgonzola i wędzoną papryką chipotle
Składniki:
- 1,5kg mrożonych różyczek z brokuła (3 1/3 opakowania brokułów Hortex),
- 1/2 selera,
- 1 pietruszka,
- 1 marchew,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 1 l bulionu wołowego,
- 100ml białego wina wytrawnego,
- 2 cebule szalotki pokrojone w kostkę,
- 3 małe papryki wędzone chipotle,
- 100g sera gorgonzola,
- 2 łyżki oliwy,
- gałązki tymianku, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szalotki przesmażamy na oliwie w garnku aż się zeszkli, a potem dodajemy seler, pietruszkę i marchew. Smażymy kilka chwil razem. Dodajemy papryczki pokroje w kostkę i wlewamy wino. Czekamy aż wyparuje i wlewamy część bulionu. Gotujemy wszystko razem ok 30 min. Następnie dodajemy brokuły. Dolewamy resztę bulionu razem z pomidorami i 3/4 sera. Gotujemy kilkanaście minut razem doprawiając solą i pieprzem. Uważamy, aby brokuły się nie rozgotowały. Podajemy z kawałkiem gorgonzoli na wierzchu i gałązką świeżego tymianku.
Zobacz także: Zupa-krem z dyni na słono - przepis