Reklama
Ilość kalorii: 100
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 75 dag marchwi
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1,5 l bulionu lub rosołu
  • gałka muszkatołowa
  • mielona kolendra
  • 100 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na maśle.
  2. Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Zalej bulionem, zagotuj, dodaj przesmażoną cebulę, gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rozpadać.
  3. Całość zmiksuj, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i kolendrą.
  4. Rozlej do talerzy, zabiel śmietaną. Posyp zieleniną lub startym serem. Marchewkowa zupa krem gotowa!
Reklama

Dobre rady:

  • Zupę krem można podać z groszkiem ptysiowym, grzanką lub minigrzankami.
  • Najlepiej zrobić je z niezbyt świeżego pieczywa. Chleb trzeba pokroić na kromki, przetrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku lub posypać czosnkiem granulowanym i ewentualnie pokroić w kostkę. Potem zrumienić na patelni na oliwie.
  • Aby przełamać słodkawy smak marchewki, można do zupy dodać 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Reklama
Reklama
Reklama