Składniki
- 300 g fasoli
-
łyżeczka cząbru
- 2 pomidory
- mała cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- chilli
- sól
Sposób przygotowania
Fasolę zalać 5 szklankami zimnej wody. Dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę cząbru. Gotować ok. 5 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i boczek drobno pokroić. Podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory. Chwilę razem smażyć.
Pomidory z boczkiem dodać do fasoli. Gotować razem jeszcze 10-15 minut, aż fasola będzie całkiem miękka.
Zupę doprawić solą, chili, przepuszczonym przez praskę czosnkiem.