Przepis na domowy makaron

Boisz się, że makaron który kupujesz nie jest najzdrowszy? Możesz go zrobić samodzielnie – dzięki temu do środka trafią tylko sprawdzone składniki. Wypróbuj prosty przepis na domowy makaron!
/ 05.02.2015 12:21

domowy makaron przepis

Fot. Fotolia

Domowy makaron – przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • duża szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę i sól zagnieść z jajkami. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, o konsystencji nieco twardszej od plasteliny (w razie potrzeby można dodać do niego odrobinę wody). Następnie należy wstawić je
do lodówki na ok. 20-30 min. Po tym czasie można przystąpić do formowania makaronu. Warto wykorzystać do tego specjalną maszynę, ale bez większych problemów poradzimy sobie wykorzystując wałek i nóż.

Aby uzyskać tagliatelle, wystarczy rozwałkowany jak najcieniej placek posypać mąką, zwinąć w luźny rulon, a następnie pokroić w paski o grubości 1 cm.

W zależności od tego, ile makaronu chcemy przygotować, możemy zmieniać ilość składników.

Należy jedynie zachować proporcje – 1 jajko na 100 g mąki.

Ciasto makaronowe bardzo szybko wysycha, warto zagnieść je na krótko przed gotowaniem.

Jak zabarwić makaron?

Aby urozmaicić potrawę, możemy dodać do ciasta składniki barwiące. Szafran sprawi, że makaron wyda się bardziej żółty, kolor zielony uzyskamy przez dodanie zmielonego szpinaku, a barwę czerwoną przez połączenie ciasta z puree z buraka.

Źródło: Restauracja Włoska Knajpa

Zobacz także: 3 ciekawostki na temat makaronu!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)