Zobaczcie przepisy na obiad na upalne dni! W upał rzadko kto ma ochotę na ciężkostrawne, syte obiadki. A "stanie przy garach" przyprawia o zawrót głowy. Warto skorzystać.
Kiedy jest gorąco, nie mamy ochoty na pracochłonne przygotowywanie posiłków. Wówczas warto sięgnąć po sprawdzone, błyskawiczne przepisy na lekkie dania dla całej rodziny, które będą w sam raz na upalne popołudnia. Oto one!
Obiad na upał dla całej rodziny - 5 super przepisów:
Błyskawiczne risotto
fot. Fotolia
Składniki:
- 3 torebki ryżu białego,
- 3 kolorowe papryki,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- sól, pieprz, kurkuma.
Sposób przyrządzenia:
Ryż gotujemy z niewielką ilością soli i kurkumy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę. Do ugotowanego ryżu dodajemy paprykę, kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem, wszystko razem mieszamy i... obiad na upał gotowy!
Smażona cukinia
fot. Fotolia
Składniki:
- cukinia,
- jajka,
- mąka,
- bułka tarta,
- sól, pieprz, oliwa.
Sposób przyrządzenia:
Cukinię kroimy w krążki grubości około 0,5-1 cm. Jajka mieszamy z mąką, ciasto ma być dość gęste. Każdy krążek cukini oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie. Proste, szybkie i przepyszne danie na upał.
Zupa serowa z serka topionego
fot. Fotolia
Składniki:
- 1 litr wody,
- 2 kostki rosołowe,
- 2 kostki serka topionego,
- groszek ptysiowy.
Sposób przyrządzenia:
Wodę zagotować, wrzucić kostki rosołowe. Gdy kostki rosołowe rozpuszczą się, dodać serki topione i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Chwilę pogotować. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Kuskus z warzywami
fot. Fotolia
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy kuskus,
- 2 cebule,
- czerwona papryka,
- mała cukinia,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Paprykę, cukinię i cebulę kroimy w drobnę kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy najpierw paprykę, po chwili cukinię, a gdy zmiękną dodajemy cebulkę i dusimy około 10 minut. Do małego garnuszka wsypujemy kaszę kuskus. Zalewamy go wrzącą wodą, tak by jej poziom znajdował się ok. 0,5 cm na powierzchnią kaszki. Mieszamy dokładnie i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie wrzucamy gotową kaszę na patelnię z warzywami, dokładnie mieszamy oraz przyprawiamy do smaku. Kaszę kuskus możemy podawać z drobiowymi pulpecikami - przepis poniżej.
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
fot. Fotolia
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego indyczego,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- koncentrat pomidorowy,
- bulion, ok. litra,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Mięso mielone mieszamy z jakiem, przyprawami i bułką tartą (bulki tartej tyle, aby mięso miało zwartą konsystencję). Formujemy małe pulpeciki i wrzucamy je na rozgrzaną oliwę. Chwilę podsmażamy, po czym zalewamy je bulionen. Po 10 minutach dodajemy koncentrat, i dusimy jeszce przez 5 minut. Sos zagęszcamy wodą z mąką i przyprawiamy do smaku.
Zobacz też przepis na: Jogurtowe placuszki z owocami
Życzymy pysznych i lekkich obiadów na upał. Smacznego!