Krem z brokułów - przepis
Zielona, kremowa zupa brokułowa idealnie pasuje do menu wielkanocnego obiadu. Zobacz, jak możesz ją przygotować!

- Irena Piotrak
Opublikowano: 28.03.2013, 06:21
Reklama
Ilość kalorii: 160
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 1,5 l bulionu
- 100 ml śmietanki
- cukier
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- grzaneczki z bułki
Reklama
Przygotowanie:
- Brokuł oczyść, opłucz, odetnij różyczki. Łodygę pokrój na kawałki.
- Litr bulionu zagotuj, wrzuć do niego łodygę brokułu, gotuj ok. 10 min. Dodaj różyczki, gotuj jeszcze 5 min. 1/3 różyczek wyjmij łyżką cedzakową.
- Obraną cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę, przesmaż na maśle. Podlej pozostałym bulionem, gotuj 10 min. Dodaj do wywaru z brokułem, zmiksuj. Podgrzej, zabiel śmietaną, dopraw solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową.
- Zupę rozlej do talerzy, udekoruj różyczkami brokułu. Posyp grzankami.
Reklama
Reklama
Reklama