Reklama
Składniki:

- 20 dag brukselki
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 papryka
- 10 dag różyczek brokułu
- pół puszki czerwonej fasoli
- 2 l bulionu warzywnego
- 20 dag makaronu uszka
- 4 łyżki oliwy
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 15 dag tartego żółtego sera
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Brukselkę oczyść z zewnętrznych nadpsutych listków, przytnij głąbiki. Większe kapustki przekrój na połówki, mniejsze zostaw w całości. Marchew i cebulę obierz. Paprykę oczyść z nasion. Warzywa pokrój w kostkę.

2. W garnku rozgrzej oliwę. Włóż cebulę i mieszając, podsmaż na szklisto. Dodaj marchew i paprykę. Smaż 3 minuty. Włóż brukselkę oraz różyczki brokułu. Zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj obrane ząbki czosnku, liść laurowy i 2–3 ziarenka ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.

Reklama

3. Dodaj koncentrat pomidorowy, fasolę z puszki i makaron uszka. Zupę wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu 6–8 minut, aż makaron będzie odpowiednio miękki. Podawaj posypaną startym żółtym serem.

Reklama
Reklama
Reklama