Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Poznaj przepis na ouszną, polską zapiekankę z ziemniakami, cebulą i kiełbasą!
- Karolina Mazowiecka
Czas przygotowania: 110 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 5 dużych cebul
- 60 dag ziemniaków
- 20 dag kiełbasy
- szklanka kremówki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki tartego sera żółtego
- szczypta suszonej szałwii
- szczypta suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
- masło do formy
Przygotowanie:
1. Warzywa obierz i opłucz. Ziemniaki i kiełbasę pokrój w cienkie plasterki, cebulę w grubsze plasterki. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj grubo masłem. Układaj warstwy ziemniaków, cebuli i kiełbasy. Każdą warstwę posypuj szczyptą soli, pieprzu i ziół, ostatnią powinny stanowić cebula i kiełbasa.
2. Kremówkę ubij z jajkami. Polej zapiekankę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz 80 min. Posyp serem i piecz jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.