Reklama
Ilość kalorii: 430
Czas przygotowania: 90 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • żółtko
Reklama

Obłożenie:

  • 5 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 45 dag śliwek węgierek
  • szczypta cynamonu
  • 5 dag masła
  • skórka otarta z pomarańczy
Przygotowanie:
  1. Śliwki opłucz, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Obsmaż na maśle, oprósz brązowym cukrem. Podlej sokiem pomarańczowym, dodaj skórkę i duś 5 minut. Trzymaj w cieple.
  2. Kremówkę ubij i delikatnie połącz z mascarpone. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym. Połącz z pianą i przesianą mąką z cynamonem.
  3. Na małej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wlej 1/4 masy i smaż po kilka sekund z obu stron na złoty kolor. W taki sam sposób usmaż jeszcze 3 placki. Posmaruj je masą serową, obłóż częścią śliwek i złóż na pół. Na talerzu obłóż pozostałymi śliwkami.
Reklama

Dobra rada:

Ciasto przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną białą czekoladą.

Reklama
Reklama
Reklama