Tarta z Francji - przepis
Poznaj przepis na pyszną francuską tartę i wprowadź nowe dania do swojego codziennego menu!

- Irena Piotrak
Opublikowano: 08.05.2013, 06:15
Reklama
Ilość kalorii: 610
Czas przygotowania: 75 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- sól
- 20 dag masła
- 1 jajko
Reklama
Na nadzienie:
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 2 cebule
- 5 dag czarnych oliwek
- 250 ml śmietany
- 3 jajka
- 5 dag parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- natka
- zioła prowansalskie
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź.
- Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj paski papryki, dopraw, smaż 3 min. Cukinię pokrój w cienkie paski, obgotuj.
- Ciastem wyłóż formę na tartę, podpiecz w temp. 200 st. C.
- Wyłóż warzywa i oliwki. Zalej śmietaną rozmieszaną z jajkami i natką, dopraw. Posyp serem, piecz 30 min w temp. 180 st. C.
Reklama
Zobacz także:
Tarta z porem
Tarta cebulowa z wędlinami
Reklama
Reklama
Reklama