Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag makaronu rurki lub penne
- 15 dag czarnych oliwek
- opakowanie mozzarelli w kuleczkach
- 4 pomidory
- spora garść rukoli
- 4 łyżki orzeszków pinii
- 3 łyżki kaparów
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- posiekany ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimna wodą i odsącz na sicie.
2. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
3. Oliwki i mozzarellę dobrze odsącz.
4. Pomidory opłucz i pokrój w ćwiartki.
5. Makaron wymieszaj z pomidorami, oliwkami, serem, kaparami, rukolą.
6. Oliwę połącz z sokiem z cytryny, octem winnym, czosnkiem.
7. Sos dopraw solą i pieprzem.
8. Polej sałatkę, wymieszaj.
9. Przed podaniem posyp orzeszkami.