Składniki:
- 25 dag makaronu, np. penne
- 2 średnie czerwone cebule
- duża papryka czerwona
- duża papryka żółta
- 20 czarnych oliwek
- 20 dag ser typu feta
- szklanka listków bazylii
Sos:
- 10 łyżek oliwy
- 3 łyżki białego octu winnego
- mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odlej, przelej zimną wodą, osącz. Warzywa obierz, oczyść, opłucz. Cebulę pokrój w cieniutkie półplasterki, a papryki w paseczki. Oliwki przekrój na pół. Fetę osącz z zalewy, pokrój w kostkę.
- W dużej misce wymieszaj makaron z paprykami, cebulą, serem, oliwkami oraz listkami bazylii. Składniki sosu wymieszaj, dopraw i polej sałatkę. Wymieszaj i podawaj po 10 minutach.