Sałatka na bazie chrupiącej cykorii i mieszanki sałat to idealne danie na lekki obiad. Z dodatkiem prażonych pestek słonecznika, dyni lub orzechów świetnie prezentuje się na talerzu. Kawałki pomarańczy, jabłka lub brzoskwiń urozmaicają całość. Sprawdź nasze pomysły na sałatkę z cykorii!
Sałatka z cykorii i jabłka
Oto składniki na sałatkę z cykorii i jabłka:
- opakowanie mieszanki sałat
- 2 cykorie
- 2 średnie jabłka
- garść orzechów
- garść pomidorków koktajlowych
- olej
- miód
- sok z cytryny
- musztarda
Jak zrobić sałatkę z cykorii i jabłka?
Mieszankę sałat myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego lub w suszarce do sałaty. Odcinamy liście cykorii. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Podprażamy orzechy na suchej patelni i siekamy. Przygotowujemy dressing na bazie oleju, miodu, soku z cytryny i musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy dressingiem tuż przed podaniem. Tak przygotowana sałatka to idealny pomysł na lunch do pracy lub szkoły.
Sałatka z cykorii i pomidorów
Oto składniki na sałatkę z cykorii i pomidorów:
- 2 cykorie
- garść pomidorków koktajlowych
- garść posiekanych migdałów
- pestki dyni
- pestki słonecznika
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sałatkę z cykorii i pomidorów?
Cykorie dokładnie myjemy i usuwamy resztki piasku między liśćmi. Pomidorki przepoławiamy. Na suchej, rozgrzanej patelni podprażamy pestki słonecznika, dyni oraz migdały. Siekamy drobno. Przygotowujemy dressing na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego, soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy dresingiem tuż przed podaniem. Tak przyrządzona sałatka idealnie komponuje się z grzankami czosnkowymi.
Sałatka z cykorii i pomarańczy
Oto składniki na sałatkę z cykorii i pomarańczy:
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 3 średnie cykorie
- 2 pomarańcze
- średnia cebula
- ocet balsamiczny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
Jak zrobić sałatkę z cykorii i pomarańczy?
Orzechy włoskie podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Siekamy drobno. Cykorię myjemy i oczyszczamy z resztek piasku. Pomarańcze dzielimy na segmenty (z jednej wyciskamy sok). Siekamy drobno cebulę. Przygotowujemy dressing na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego, soku z pomarańczy, soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy dressingiem tuż przed podaniem.
Zobacz inne przepisy na sałatki