Przygotowanie:
Kotlety z karpia według przepisu Magdy Gessler to lepsza alternatywa dla ryby z ośćmi. Ich przygotowanie nie należy do najprostszych, ale warto pokusić się o zrobienie tej wigilijnej potrawy, bo po prostu rozpływa się w ustach.
Smak kotletów z karpia Magdy Gessler wzbogacony jest bryndzą podhalańską, czosnkiem i natką pietruszki.
-
Zacznij od wyfiletowania karpia. Potrzebny będzie długi, cienki i bardzo ostry nóż. Odetnij głowę.
-
Zaczynając od strony brzucha, zdejmij mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa.
-
Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić.
-
Skrop karpia cytryną, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i skrop olejem.
-
Odłóż na parę godzin.
-
Bryndzę zmieszaj z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby.
-
Teraz przetnij karpia w poprzek na 3–4 kawałki (zależy od wielkości ryby).
-
Czas na panierkę - rybę najpierw obtocz w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
-
Następnie smaż w głębokim tłuszczu. Kładź na każdym kawałku ryby cząstkę masła.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska". Publikacja za zgodą wydawcy.
Więcej przepisów na Wigilię:
Zupa rybna według przepisu Magdy Gessler
Wigilijne przepisy Magdy Gessler