Jak zamarynować tuńczyka do sałatki po azjatycku?
Przygotuj sos sojowy, ostrygowy, mirin oraz ocet ciemny. Kawałki świeżego tuńczyka przełóż do miski i lekko nakłuj wykałaczką. Obtocz w marynacie i dodaj ziarna sezamu. Pozostaw na całą noc. Następnie upiecz lub podsmaż.
Sałatka z tuńczykiem i fasoli
Składniki:
- puszka tuńczyka
- puszka kukurydzy
- szynka konserwowa
- papryka
- puszka fasoli czerwonej
- 3 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- natka pietruszki
Przygotowanie
- Przelej kukurydzę i fasolę z puszki pod bieżącą wodą i przełóż do miski. Paprykę i szynkę pokrój w mniejszą kostkę.
- Posiekaj natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Połącz z majonezem i jogurtem. Odstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
- Podawaj razem z chlebem lub z ryżem.
Sałatka z tuńczykiem wielowarstwowa
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka pomidorów w zalewie
- cebula dymka
- makaron typu świderki
- marynowane pieczarki
- 4 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Ugotuj makaron al dente i jajka na twardo.
- Pokrój drobno cebulę dymkę, pieczarki oraz ugotowane jajka. Pierwszą warstwę ułóż z makaronu.
- Następnie według uznania kładź kolejno inne składniki.
- Wymieszaj majonez z jogurtem i dopraw solą i pieprzem.
- Nałóż na wierzch sałatki.
Zobacz też:
29 pomysłów na najlepsze sałatki z kurczakiem! Sprawdź! Sałatka szwedzka z ogórków, jak ze sklepu! Przygotuj ją sama!