Reklama
Czas przygotowania: 1152 min
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 2,5 kg poszatkowanej białej kapusty
  • 3 startej na tarce marchewki
  • 4 dag soli (najlepiej morskiej)
  • po 2 łyżeczki ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • szklanka oleju
Reklama
Przygotowanie:
  1. W kamionkowym garnku ułóż warstwami poszatkowaną kapustę i startą marchew, przesypując je solą, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego.
  2. Dodaj listki laurowe. Ubijaj mocno, aby kapustę zakrył powstały sok.
  3. Przykryj małym talerzykiem i dociąż np. wyszorowanym dokładnie kamieniem lub ciężką puszką. Odstaw na 5 dni.
  4. Następnie lekko zamieszaj i odstaw na kolejne 3 dni. Przełóż kapustę do słoików, polej olejem, zamknij i pasteryzuj 20 minut.
  5. Podawaj jako dodatek do obiadu lub użyj do przygotowania kapuśniaku.
Reklama

Zobacz też:
Przepis na sprawdzoną kapustę zasmażaną Surówka z białej kapusty do obiadu

Reklama
Reklama
Reklama