Konfitura z agrestu na 4 sposoby
Najlepsza konfitura z agrestu powstaje z owoców jeszcze niezbyt dojrzałych, zbieranych w lipcu, ew. w sierpniu. Im więcej czasu poświęcisz na smażenie konfitury z agrestu, tym lepszy smak uzyskasz. Na 1 kg agrestu dajemy 3 szklanki cukru.

Opublikowano: 09.07.2020, 13:37
Reklama
Owoce potrzebne do zrobienia konfitury z agrestu zbieramy w lipcu i w sierpniu. Bardzo dojrzałe można jednak wykorzystać także we wrześniu - wyjdzie z nich doskonała nalewka z agrestu.
Reklama
Konfitura z agrestu z imbirem
Składniki:
- 500 g agrestu,
- 180 g cukru trzcinowego,
- 1 laska cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 4 łyżki kandyzowanego imbiru.
Sposób przygotowania:
- Umyj agrest, włóż go do dużego garnka, zasyp cukrem, włóż laskę cynamonu, imbir kandyzowany i mielony.
- Gotuj przez 1,5 godziny, przykryj i odstaw na kolejny dzień.
- Drugiego dnia gotuj przez godzinę, po czym przełóż konfiturę z agrestu do wyparzonych słoiczków i mocno zakręć.
- Słoiczki odwróć do góry dnem, a kiedy wystygną, umieść w spiżarce.
Konfitura z agrestu i kiwi
Składniki:
- 1 kg agrestu,
- 4 owoce kiwi,
- 3 szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- Agrest i kiwi umyj. Kiwi obierz ze skórki.
- Owoce przepuść przez maszynkę, przełóż na dużą patelnię, dodaj cukier.
- Smaż przez 20 minut, ostudź i powtórz czynność.
- Konfiturę z agrestu i kiwi przełóż do słoiczków, zakręć szczelnie i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.
Konfitura z agrestu i malin
Składniki:
- 1 kg agrestu,
- 1 kg malin,
- 3 szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- Agrest i maliny umyj.
- Agrest przełóż do garnka i rozgotuj, zasyp cukrem, gotuj przez kilka minut.
- Dodaj maliny, gotuj jeszcze przez kilka minut, po czym przełóż do słoiczków
- Zamknij słoiki i pasteryzuj przez 15 minut.
Konfitura z agrestu i czarnych porzeczek
Składniki:
- 1 kg agrestu,
- 1 kg czarnej porzeczki,
- 5 szklanek cukru.
Sposób przygotowania:
- Owoce oczyść i umyj.
- Cukier rozpuść w 1 litrze wody. Otrzymanym syropem zalej owoce.
- Smaż owoce z cukrem przez ok. 5 godzin na wolnym ogniu, aż połowa płynu odparuje.
- Przełóż konfiturę z agrestu i czarnej porzeczki do słoiczków, zamknij i pasteryzuj przez 15 minut.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na przetwory:
Reklama
Reklama
Reklama