Reklama

Owoce potrzebne do zrobienia konfitury z agrestu zbieramy w lipcu i w sierpniu. Bardzo dojrzałe można jednak wykorzystać także we wrześniu - wyjdzie z nich doskonała nalewka z agrestu.

Reklama

Konfitura z agrestu z imbirem

Składniki:

  • 500 g agrestu,
  • 180 g cukru trzcinowego,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 4 łyżki kandyzowanego imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj agrest, włóż go do dużego garnka, zasyp cukrem, włóż laskę cynamonu, imbir kandyzowany i mielony.
  2. Gotuj przez 1,5 godziny, przykryj i odstaw na kolejny dzień.
  3. Drugiego dnia gotuj przez godzinę, po czym przełóż konfiturę z agrestu do wyparzonych słoiczków i mocno zakręć.
  4. Słoiczki odwróć do góry dnem, a kiedy wystygną, umieść w spiżarce.

Konfitura z agrestu i kiwi

Składniki:

  • 1 kg agrestu,
  • 4 owoce kiwi,
  • 3 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Agrest i kiwi umyj. Kiwi obierz ze skórki.
  2. Owoce przepuść przez maszynkę, przełóż na dużą patelnię, dodaj cukier.
  3. Smaż przez 20 minut, ostudź i powtórz czynność.
  4. Konfiturę z agrestu i kiwi przełóż do słoiczków, zakręć szczelnie i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.

Konfitura z agrestu i malin

Składniki:

  • 1 kg agrestu,
  • 1 kg malin,
  • 3 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Agrest i maliny umyj.
  2. Agrest przełóż do garnka i rozgotuj, zasyp cukrem, gotuj przez kilka minut.
  3. Dodaj maliny, gotuj jeszcze przez kilka minut, po czym przełóż do słoiczków
  4. Zamknij słoiki i pasteryzuj przez 15 minut.

Konfitura z agrestu i czarnych porzeczek

Składniki:

  • 1 kg agrestu,
  • 1 kg czarnej porzeczki,
  • 5 szklanek cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce oczyść i umyj.
  2. Cukier rozpuść w 1 litrze wody. Otrzymanym syropem zalej owoce.
  3. Smaż owoce z cukrem przez ok. 5 godzin na wolnym ogniu, aż połowa płynu odparuje.
  4. Przełóż konfiturę z agrestu i czarnej porzeczki do słoiczków, zamknij i pasteryzuj przez 15 minut.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na przetwory:

Reklama
Reklama
Reklama