Pyszne przepisy na ketchup z cukinii z Thermomixa i podobnych urządzeń: zrobisz je w kilka chwil

ketchup z cukinii thermomix fot. Adobe Stock, DEMI VAA SUNILA
Szukasz zdrowszej wersji ulubionego ketchupu? Wypróbuj ketchup z cukinii z urządzeń typu thermomix! To prosty, smaczny i pełen naturalnych składników przepis, który idealnie pasuje do wielu dań. Sprawdź te pyszne przepisy: ketchup z cukinii i papryki oraz ketchup z cukinii z pomidorami, którymi zachwycisz swoją rodzinę i znajomych.
/ 16.09.2024 05:06
ketchup z cukinii thermomix fot. Adobe Stock, DEMI VAA SUNILA

Ketchup to jeden z ulubionych dodatków wielu osób, jednak sklepowe wersje często zawierają dużo cukru i konserwantów. Dlatego coraz więcej osób decyduje się na przygotowywanie własnych wersji tego popularnego sosu.

Sprawdź pomysły na zdrowszą wersję ketchupu – z cukinii. To doskonała alternatywa, która zachwyca bogactwem smaku i prostotą przygotowania, zwłaszcza w urządzeniach typu thermomix. Gotowy ketchup będzie idealny na kanapki, do grillowanych potraw czy jako dodatek do domowych frytek!

Spis treści:

  1. Podstawowy przepis na ketchup z cukinii
  2. Lekki i prosty ketchup z cukinii i papryki
  3. Pyszny ketchup z cukinii i pomidorów

Ketchup z cukinii z urządzeń typu thermomix: podstawowy przepis

Przygotowanie ketchupu z cukinii w urządzeniach typu thermomix (jest ich obecnie na rynku całkiem sporo) jest szybkie i proste. Z tym kuchennym pomocnikiem zrobisz pyszne przetwory bez wysiłku.

Składniki:

  • 1 kg cukinii (obranej i pokrojonej w kostkę),
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g cukru,
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
  • 200 g koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego wrzuć pokrojoną cukinię, cebulę i czosnek. Zmiksuj 10 sekund na obrotach 5.
  2. Dodaj 30 g oliwy i podsmaż warzywa, ustawiając czas na 10 minut, temperatur ok. 110-120 stopni, obroty 1.
  3. Po zakończeniu podsmażania dodaj cukier, ocet, sól, pieprz oraz paprykę słodką i ostrą. Ustaw czas na 20 minut, 100°C, obroty 2, aby wszystko się dokładnie połączyło i zagotowało.
  4. Wlej koncentrat pomidorowy i gotuj przez kolejne 10 minut, 100°C, obroty 2.
  5. Po ugotowaniu całości zmiksuj na gładko, ustawiając 1 minutę na obrotach 8-9. W razie potrzeby dodaj trochę wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
  6. Gotowy ketchup przelej do słoiczków i zapasteryzuj.

thermomix ketchup z cukinii

fot. Ketchup z cukinii z thermomix/Adobe Stock, s1208tan

Lekki i prosty ketchup z cukinii i papryki z "thermomix"

Ten ketchup łączy w sobie delikatny smak cukinii z intensywnością czerwonej papryki. Z dodatkiem octu jabłkowego, przypraw i koncentratu pomidorowego powstaje pyszny, domowy sos idealny do kanapek, mięs czy frytek.

Składniki:

  • 1 kg cukinii (waga po obraniu ze skórki),
  • 2 czerwone papryki,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g koncentratu pomidorowego,
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę, cebulę i cukinię pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do naczynia miksującego wrzuć paprykę, cebulę oraz czosnek. Miksuj na poziomie 5 przez 5-7 sekund.
  3. Dodaj cukinię i zmiksuj całość na poziomie 5 przez 10 sekund.
  4. Ustaw urządzenie na 100°C, poziom 2, czas gotowania: 20 minut. Gotuj mieszankę.
  5. Po zakończeniu gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Miksuj na poziomie 6 przez 10 sekund.
  6. Następnie gotuj na 100°C przez kolejne 20 minut, poziom 2.
  7. Po tym czasie zmiksuj całość na obrotach10 przez 30 sekund, aby ketchup uzyskał gładką konsystencję.
  8. Gotowy ketchup przelej do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem, aż ostygną.

ketchup z cukinii i papryki thermomix

fot. Ketchup z cukinii i papryki z thermomix/Adobe Stock, Zigmar Stein

Pyszny przepis na ketchup z cukinii i pomidorów z "thermomix"

Bogaty w smaku ketchup, który łączy świeżość cukinii i soczystość pomidorów. Aromatyczne przyprawy oraz ocet jabłkowy nadają mu wyrazistości, tworząc zdrowszą alternatywę dla klasycznego ketchupu. Idealny dodatek do potraw, który przygotujesz w maszynie typu thermomix w zaledwie kilka kroków.

Składniki:

  • 1 kg cukinii (waga po obraniu ze skóry),
  • 500 g dojrzałych pomidorów,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki musztardy,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię i cebulę pokrój na mniejsze kawałki, a pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę.
  2. Do naczynia miksującego wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek i pomidory. Zmiksuj na poziomie 5 przez 5 sekund.
  3. Dodaj cukinię i ponownie miksuj na poziomie 5 przez 10 sekund.
  4. Ustaw maszynę na 100°C, poziom 2, czas gotowania: 25 minut. Gotuj mieszankę warzywną.
  5. Następnie dodaj ocet, cukier, sól, pieprz, musztardę, słodką paprykę i zioła prowansalskie. Miksuj na obrotach 6 przez 10 sekund.
  6. Gotuj całość na 100°C przez kolejne 20 minut, poziom 2.
  7. Po zakończeniu gotowania zmiksuj na poziomie 10 przez 30 sekund, aby ketchup miał idealnie gładką konsystencję.
  8. Gotowy ketchup przelej do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem, aby wystygły.

ketchup z cukinii i pomidorów thermomix

fot. Ketchup z cukinii i pomidorów thermomix/Adobe Stock, Veronika Idiyat

Zobacz też inne pomysły na ketchup:

Redakcja poleca

REKLAMA