Przetwory z winogron mogą być przygotowywane zarówno z ciemnych, jak i zielonych owoców. W sklepach przez cały rok możemy kupować te sprowadzane z zagranicy. Warto jednak wykorzystać sezon na polskie winogrona i zatrzymać ich smak na dłużej przygotowując pyszne dżemy, konfitury, soki i nalewki!
Spis treści:
- Przepis na konfiturę z winogron
- Przepis na dżem z winogron
- Przepis na dżem z winogron bez cukru
- Przepis na sok z winogron na zimę
Przepis na konfiturę z winogron
Składniki:
- 1 kg winogron ciemnych,
- 1 kg cukru,
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,
- 1 łyżeczka spirytusu,
- kawałek wanilii.
Sposób przygotowania:
- Z owoców usuń pestki. Winogrona przełóż do garnka, zasyp cukrem, przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny.
- Dodaj szklankę wody i smaż na średnim ogniu przez około 30 minut.
- Po tym czasie zwiększ ogień i smaż, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty. W czasie smażenia mieszaj i zbieraj pianę.
- Na koniec dodaj kwasek cytrynowy i laskę wanilii. Smaż jeszcze 5 minut.
- Garnek zdejmij z ognia i odstaw do następnego dnia.
- Zimną konfiturę z winogron przełóż do wyparzonych słoików, zalej łyżeczką spirytusu i szczelnie zamknij.
fot. Adobe Stock
Przepis na dżem z winogron
Składniki:
- 1 kg ciemnych winogron,
- 200 g cukru,
- sok z 2 cytryn.
Sposób przygotowania:
- Winogrona umyj i przełóż do garnka. Zasyp je cukrem, nakryj ściereczką i odstaw na 2 godziny, aby owoce puściły sok.
- Garnek z owocami postaw na ogniu i zagotuj, co jakiś czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotuj całość jeszcze 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodaj sok z cytryn.
- Rozgotowane owoce przetrzyj przez sito tak, by zostały na nim pestki i skórki.
- Gorący dżem z winogron przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć i postaw do góry dnem.
fot. Adobe Stock
Przepis na dżem winogronowy bez cukru
Składniki:
- 1 kg ciemnych winogron,
- laska wanilii,
- 100 ml wody,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Winogrona umyj i przełóż do garnka.
- Dodaj wodę, kardamon, laskę wanilii i i zagotuj, co jakiś czas mieszając. Po 30 minutach dodaj sok z cytryny.
- Gotuj do momentu, aż owoce się rozgotują - zajmie ci to około godziny.
- Owoce przetrzyj przez sito.
- Gorący dżem z winogron bez cukru przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć i postaw do góry dnem.
Przepis na sok z winogron na zimę
Składniki:
- 2 kg ciemnych winogron,
- 300 g cukru,
- 100 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Winogrona umyj, przebierz i oddziel od gałązek.
- Na dno garnka wlej wodę, dodaj owoce i zasyp je cukrem.
- Gotuj do momentu, aż winogrona się rozpadną - powinno to zająć około 30 minut.
- Powstały sok przetrzyj przez sitko.
- Sok z winogron przelej do wyparzonych butelek lub słoików i pasteryzuj około 15 minut.
fot. Adobe Stock
Przepisy na przetwory z winogron:
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.
Wino z winogron - sprawdzony przepis na domowe wino
Wino z winogron jest proste w przygotowaniu. Podstawowy przepis składa się z 5 kilogramów owoców, 2 kilogramów cukru i 2 litrów wody.
Domowe wino z ciemnych winogron - przepis składniki i przygotowanie
Domowe wino z ciemnych winogron warto zrobić w październiku, kiedy owoce są w pełni dojrzałe. Spróbuj!