Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 litr wody
- 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 2 duże cytryny
- 1 limonka
- 700 g cukru
- 1 litr spirytusu
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na nalewkę z czarnego bzu!
- Z wody oraz cukru przygotuj syrop i odstaw do przestygnięcia.
- Cytryny szoruj namydloną szczoteczką, po opłukaniu gorącą wodą pokrój w plasterki i oczyść z pestek.
- Do wyparzonego słoja włóż opłukane i oczyszczone kwiaty czarnego bzu, przekładając plastrami cytryny.
- Zalej syropem, przykryj słój pergaminem i ustaw na nasłonecznionym miejscu na 10 dni.
- Co jakiś czas sprawdź, czy sok nie fermentuje i wymieszaj wyparzoną łyżką.
- Sok z kwiatów bzu zlej do garnka przez sito wyłożone gazą, wymieszaj ze spirytusem i dodaj sok z limonki.
- Nalewkę przelej do litrowych butelek i odstaw na 4 tygodnie, co 3-4 dni wstrząsając każdą z butelek.
- Następnie zostaw nalewkę na 2 tygodnie, aby się sklarowała i zlej ją znad osadu.
- Osad przesącz przez bibułę i połącz z nalewką. Można ją pić od razu, ale jest znacznie lepsza, jeśli postoi 4 tygodnie.