Nalewka z mięty - sprawdzony przepis na spirytusie

Nalewka z mięty jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Od zalania liści mięty spirytusem, jest gotowa do spożycia po około 4 tygodniach.
Weronika Kwaśniak / 03.06.2020 02:55
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z mięty - sprawdzony przepis na spirytusie fot. iStock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 0,7 l spirytusu,
  • 12 gałązek mięty,
  • szklanka wody,
  • szklanka cukru (możesz wykorzystać również miód),
  • 1 cytryna.
Przygotowanie:

Nalewka z mięty przygotowana na bazie spirytusu jest niezwykle aromatyczna. Intensywność jej smaku zależy od ilości dodanej świeżej mięty - na pół litra alkoholu wystarczy jeden pęczek, aby uzyskać odpowiedni aromat.

W naszym przepisie nalewka z mięty przygotowywana jest z dodatkiem soku z cytryny i białego cukru, ale z powodzeniem możesz zastąpić go miodem - nalewkę z mięty i miodu przygotowuje się tak samo szybko.

Nalewka miętowa jest nie tylko pyszna, ale pomaga również w leczeniu problemów trawiennych. 

  1. Świeże gałązki mięty dokładnie opłucz i zalej spirytusem.
  2. Szczelnie zamknij i odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce.
  3. Po tym czasie odfiltruj miętówkę przez gazę.
  4. Przygotuj syrop: podgrzej wodę i wsyp cukier, dodaj sok z cytryny.
  5. Po dokładnym wymieszaniu, wlej do miętówki.
  6. Nalewka z mięty powinna leżakować przez około 4 tygodnie - im dłużej, tym będzie smaczniejsza.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA