POLECAMY

Miętowa nalewka babuni

Sprawdź przepis na miętówkę!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Miętowa nalewka babuni fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 0,7 l spirytusu
  • 12 gałązek mięty
  • szklanka wody
  • 10 dag cukru
  • duża cytryna
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na miętową nalewkę!

  1. Świeże gałązki mięty opłucz, liście pokrój.
  2. Przygotuj syrop: podgrzej wodę i wsyp cukier, dodaj sok z cytryny.
  3. Po dokładnym wymieszaniu odstaw.
  4. Do szklanego czystego naczynia przelej alkohol (przefiltruj przez gazę).
  5. Do odfiltrowanej miętówki dodaj wcześniej przegotowany syrop i wymieszaj.
  6. Miętówkę pozostaw na 5 dni, po tym czasie możesz jeszcze raz przefiltrować nalewkę i rozlać do ładnego szkła.

Sprawdź inne przepisy na nalewki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/2 miesiące temu
Babuni zabrakło weny, aby dopisać 3 drobiazgi, pozwolę sobie uzupełnić: a) tego, że spirytus (o stężeniu 95%, występujący najczęściej w handlu) należy rozcieńczyć do stężenia 70% przed wlaniem do mięty. Jeśli ktoś nie ma alkoholomierza, wystarczy zmieszać 1 objętość spirytusu (np. 0,5l) z połową tej samej objętości przegotowanej wody (czyli 0,25l). Powstała mieszanina będzie miała ok. 71% stężenia i naprawdę WYMAGA przefiltrowania (polecam filtr do ekspresu kawowego, lub biały ręcznik kuchenny bez żadnych nadruków), aby pozbyć się drobinek kamienia kotłowego, który ZAWSZE się wytrąci w czajniku. Po filtracji odstawić roztwór na 24-48 godzin, "dla uspokojenia". Takim płynem zalewamy pociachaną miętę; b) tego, że proces maceracji (wyciągania tego dobrego z mięty przez spirytus) winien odbywać się w ciemności, ponieważ pozostawienie słoja na słońcu spowoduje zmianę barwy powstającego trunku z zielonej na brązową. Ja np. zalewam pociętą miętę z wieczora, owijam słój po zamknięciu parę razy ciemnym ręcznikiem, a następnie chowam bez pardonu głęboko do szafy. Filtrację również prowadzę z wieczora, co ogranicza brązowienie gotowego dzieła; c) informacji, na jak długo należy umieścić miętę w alkoholu. Ja trzymam przez co najmniej 1 miesiąc, po czym (znowu - z wieczora, czyli po zachodzie słońca) filtruję nalew przez biały ręcznik kuchenny bez żadnych nadruków (proces odbywa się szybciej niż przy filtrze kawowym).
/2 lata temu
Cytuję "Do szklanego czystego naczynia przelej alkohol (przefiltruj przez gazę)." Dziękuję Pani iż u schyłku życia dowiedziałem się iż należy filtrować alkohol. Widać po treści iż ten przepis to jest typowa wierszówka. Nie ważne jest jaka jest treść ważne aby było jak najwięcej wierszy.Teoria a praktyka to są dwie różne dziedziny. Żenujące.
/4 lata temu
Może szanowna pani przeczyta podany przez nią przepis i poprawi go tak żebym mógł go zrozumieć
POKAŻ KOMENTARZE (2)