Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 0,7 l spirytusu,
- 12 gałązek mięty,
- szklanka wody,
- szklanka cukru (możesz wykorzystać również miód),
- 1 cytryna.
Przygotowanie:
Nalewka z mięty przygotowana na bazie spirytusu jest niezwykle aromatyczna. Intensywność jej smaku zależy od ilości dodanej świeżej mięty - na pół litra alkoholu wystarczy jeden pęczek, aby uzyskać odpowiedni aromat.
W naszym przepisie nalewka z mięty przygotowywana jest z dodatkiem soku z cytryny i białego cukru, ale z powodzeniem możesz zastąpić go miodem - nalewkę z mięty i miodu przygotowuje się tak samo szybko.
Nalewka miętowa jest nie tylko pyszna, ale pomaga również w leczeniu problemów trawiennych.
- Świeże gałązki mięty dokładnie opłucz i zalej spirytusem.
- Szczelnie zamknij i odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce.
- Po tym czasie odfiltruj miętówkę przez gazę.
- Przygotuj syrop: podgrzej wodę i wsyp cukier, dodaj sok z cytryny.
- Po dokładnym wymieszaniu, wlej do miętówki.
- Nalewka z mięty powinna leżakować przez około 4 tygodnie - im dłużej, tym będzie smaczniejsza.
Więcej przepisów na nalewki:Nalewka z wiśni - przepis Beaty Tyszkiewicz
Nalewka z owoców leśnych - przepis
Nalewki z pigwy - 3 najlepsze przepisy
Nalewka z owoców leśnych - przepis
Nalewki z pigwy - 3 najlepsze przepisy