Marmolada wiśniowo-jabłkowa - smaż w rondlu, do uzyskania musu

Marmoladę wiśniowo-jabłkową zrób z dodatkiem cukru. Jest niezawodnym dodatkiem do kanapek, jak i naleśników.
Sylwia Kazimierczuk / 10.10.2019 16:05
DRUKUJ PRZEPIS
Marmolada wiśniowo-jabłkowa - smaż w rondlu, do uzyskania musu fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 5
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

1 kg jabłek,
1 kg wiśni,
60 dag cukru.

Przygotowanie:
  1. Wiśnie dokładnie wydryluj. Zasyp je cukrem. Ugnieć za pomocą widelca lub tłuczka.
  2. Poczekaj, aż owoce puszczą sok. Jabłka umyj, pokrój i obierz ze skórki. Wymieszaj z wiśniami.
  3. Podgrzej tak, aby wszystkie owoce zmiękły i utworzyły sos.
  4. Co jakiś czas pomieszaj, aby nie przywarły do dna garnka.
  5. Smaż, aż marmolada będzie miała odpowiednią gęstość i teksturę.

Zobacz też inne desery z jabłkami:
Sprawdzone przepisy na jabłecznik
Pomysły na pyszne jabłka w cieście

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)