Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 główek czosnku
- 4 listki laurowe
- 4 łyżeczki soli
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki cukru
- szklanka wody
- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 2,5 łyżeczki rozmarynu
- 10 łyżek oliwy
- 1 l octu 6%
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić marynowany czosnek!
- Czosnek obierz.
- Zagotuj w garnku osoloną wodę.
- Wrzuć do niej czosnek, po 3 minutach odcedź i zalej lodowatą wodą.
- Ząbki czosnku przełóż do słoików (wcześniej wyparzonych).
- Do każdego słoika wlej po łyżce oliwy z oliwek.
- Z octu, wody i przypraw przyrządź marynatę.
- Doprowadź ją do wrzenia i wlej do słoiczków.
- Zakręć słoiki i nakryj dwoma grubymi kocami. Po całkowitym wystygnięciu odstaw w ciemne i chłodne miejsce.