Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg mirabelek
- 0,4 kg cukru
- opakowanie żelfixu 2:1
Przygotowanie:
- Mirabelki umyj i następnie wydryluj.
- Mirabelki wrzuć do garnka i wymieszaj z żelfixem. Całość zagotuj do momentu, aż pojawią się niewielkie bąbelki.
- Po zagotowaniu owoców dodaj cukier. Ponownie duś przez ok. 3 minuty.
- Przełóż dżem owocowy do wyparzonych, jeszcze gorących słoików.
- Zakręć dokładnie i ułóż na blacie wyłożonym ściereczką, do góry dnem.
- W razie konieczności, zagotuj słoiki w garnku z woda i powtórz czynność - wtedy będziesz miała pewność, że pokrywki nie otworzą się.
Zobacz też:
Przepis na knedle ze śliwkami domowej roboty Doskonały przepis na ciasto ze śliwkami