Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg moreli
- 50 dag śliwek
- 30 dag porzeczek
- sok z 1 cytryny
- 1 kg cukru żelującego 2:1
- kilka goździków
Przygotowanie:
Zobacz przepis na dżem wieloowocowy!
- Owoce umyj.
- Morele i śliwki pokrój na mniejsze kawałki i usuń pestki.
- Z porzeczek oberwij szypułki.
- Morele i śliwki zasyp cukrem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.
- Gdy owoce puszczą sok, przełóż je do rondla, dodaj goździki i gotuj, ciągle mieszając, na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Usuń goździki.
- Następnie dodaj porzeczki i gotuj, aż powstała na wierzchu dżemu piana zniknie.
- Gorący dżem przełóż do czystych wyparzonych słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem.
- Odstaw na kilka godzin.