Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • jajko
  • natka
  • łyżka śmietany
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól

Na farsz:

  • 40 dag cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany
  • 10 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z boczkiem i cebulą!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Wylep nim foremkę, upiecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.
  3. Cebulę pokrój w krążki, podduś na oleju. Ostudź, rozłóż na cieście.
  4. Polej masą przygotowaną z jajek i śmietany, doprawioną solą, pieprzem i gałką.
  5. Na wierzchu połóż plasterki boczku, posyp pieprzem.
  6. Piecz około 35 min w temperaturze 180 stopni C.
Reklama

Zobacz inne przepisy na tarty:

Tarta z bananami - przepis
Tarta ze szpinakiem i łososiem - przepis
Tarta z porem - przepis

Reklama
Reklama
Reklama