Reklama

Chociaż przepis na domowe sushi wydaje się prosty, kluczem do sukcesu jest tak naprawdę ugotowanie ryżu w taki sposób, żeby miał idealną konsystencję. Nie może być ani zbyt sypki, ani zbyt klejący. Nie używaj długoziarnistego ryżu - zdecydowanie lepszy będzie ten krótkoziarnisty. Gotuj go pod przykryciem i nie mieszaj w trakcie gotowania. Garnek powinien mieć grube dno!

Reklama

Przepis na sushi

Składniki:

  • szklanka ryżu krótkoziarnistego do sushi,
  • 2 płachty wodorostów nori,
  • 3 łyżki octu ryżowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka cukru,
  • wędzony łosoś - ilość według upodobań,
  • duże awokado,
  • sos sojowy - do serwowania,
  • imbir marynowany - do serwowania,
  • wasabi - do serwowania.

Sposób przygotowania:

Jak ugotować ryż do sushi?

  1. Ryż wsyp do miski. Zalej go zimną wodą i wymieszaj kolistymi ruchami. Wylej wodę, nalej świeżej. Płukanie powtórz kilka razy - najlepiej co najmniej 4. Woda początkowo będzie mętna, ale każda kolejna porcja powinna stawać się coraz bardziej przezroczysta.
  2. Ryż ponownie zalej czystą, zimną wodą i odstaw na 30 minut.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu odcedź ryż na sitku. Przesyp go do garnka z grubym dnem.
  4. Znowu zalej wodą - potrzebujesz około 1 i 1/4 szklanki wody.
  5. Nie dodawaj soli. Zakryj szczelnie pokrywką, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Ryż do sushi powinien teraz gotować się przez 7-10 minut - nie wolno go mieszać ani podnosić pokrywki. Zaczekaj, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
  6. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 10 minut, aby ryż jeszcze napęczniał.
  7. W miseczce wymieszaj cukier, sól i ocet ryżowy - to tzw. zaprawa. Gdy ryż do sushi napęcznieje, wymieszaj go powoli z zaprawą.

Dalsze przygotowanie sushi:

  1. Rozwiń płachtę nori. Ułóż na niej ugotowany wcześniej ryż do sushi.
  2. Na nori i ryżu ułóż wędzonego łososia, a także pokrojone w plastry awokado.
  3. Za pomocą maty bambusowej i folii aluminiowej zwijaj powoli rolkę sushi, dociskając ryż.
  4. Zwiniętą rolkę sushi pokrój na 6-8 części (w zależności od upodobań). Tak przygotowane sushi serwuj z imbirem marynowanym, sosem sojowym oraz chrzanem wasabi.
Reklama

Zobacz więcej przepisów kuchni świata:

Reklama
Reklama
Reklama