Sushi - przepis na najlepsze domowe sushi z łososiem i awokado
Do sushi nie używaj długoziarnistego ryżu. Garnek musi mieć grube dno, a w czasie gotowania nie wolno uchylać pokrywki. Nie gotuj ryżu za długo!

- Weronika Kwaśniak
Opublikowano: 17.03.2020, 15:00
Reklama
Chociaż przepis na domowe sushi wydaje się prosty, kluczem do sukcesu jest tak naprawdę ugotowanie ryżu w taki sposób, żeby miał idealną konsystencję. Nie może być ani zbyt sypki, ani zbyt klejący. Nie używaj długoziarnistego ryżu - zdecydowanie lepszy będzie ten krótkoziarnisty. Gotuj go pod przykryciem i nie mieszaj w trakcie gotowania. Garnek powinien mieć grube dno!
Reklama
Przepis na sushi
Składniki:
- szklanka ryżu krótkoziarnistego do sushi,
- 2 płachty wodorostów nori,
- 3 łyżki octu ryżowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka cukru,
- wędzony łosoś - ilość według upodobań,
- duże awokado,
- sos sojowy - do serwowania,
- imbir marynowany - do serwowania,
- wasabi - do serwowania.
Sposób przygotowania:
Jak ugotować ryż do sushi?
- Ryż wsyp do miski. Zalej go zimną wodą i wymieszaj kolistymi ruchami. Wylej wodę, nalej świeżej. Płukanie powtórz kilka razy - najlepiej co najmniej 4. Woda początkowo będzie mętna, ale każda kolejna porcja powinna stawać się coraz bardziej przezroczysta.
- Ryż ponownie zalej czystą, zimną wodą i odstaw na 30 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu odcedź ryż na sitku. Przesyp go do garnka z grubym dnem.
- Znowu zalej wodą - potrzebujesz około 1 i 1/4 szklanki wody.
- Nie dodawaj soli. Zakryj szczelnie pokrywką, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Ryż do sushi powinien teraz gotować się przez 7-10 minut - nie wolno go mieszać ani podnosić pokrywki. Zaczekaj, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
- Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 10 minut, aby ryż jeszcze napęczniał.
- W miseczce wymieszaj cukier, sól i ocet ryżowy - to tzw. zaprawa. Gdy ryż do sushi napęcznieje, wymieszaj go powoli z zaprawą.
Dalsze przygotowanie sushi:
- Rozwiń płachtę nori. Ułóż na niej ugotowany wcześniej ryż do sushi.
- Na nori i ryżu ułóż wędzonego łososia, a także pokrojone w plastry awokado.
- Za pomocą maty bambusowej i folii aluminiowej zwijaj powoli rolkę sushi, dociskając ryż.
- Zwiniętą rolkę sushi pokrój na 6-8 części (w zależności od upodobań). Tak przygotowane sushi serwuj z imbirem marynowanym, sosem sojowym oraz chrzanem wasabi.
Reklama
Zobacz więcej przepisów kuchni świata:
Reklama
Reklama
Reklama