Reklama
Czas przygotowania: 60
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 400 g mąki typu 550,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy.
Reklama

Opcjonalnie:

  • łyżka sezamu, czarnuszki, maku lub innych ulubionych przypraw.
Przygotowanie:

Przepis na bułki powinien znaleźć się w kuchni każdej prawdziwej (lub tej dopiero aspirującej) gospodyni. Nasze bułeczki robi się na bazie drożdży, dzięki czemu są naprawdę puszyste. Idealnie będą smakować z domowym pasztetem lub pastą z soczewicy.

Ciasto na bułki powinno odpowiednio wyrosnąć, ale wystarczy mu zaledwie pół godziny. Co dalej? Zobacz nasz sprawdzony przepis na bułki.

  1. Drożdże skrusz i wsyp do szklanki. Dodaj cukier i 50 ml wody. Przykryj ściereczką i postaw na 5 minut w ciepłym miejscu.
  2. Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj oliwę, rozczyn z drożdżami oraz resztę wody. Wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto.
  3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto wtedy wyrośnie i po krótkim wyrobieniu będzie już gotowe do pieczenia.
  4. Piekarnik nagrzej do 250 stopni.
  5. Ciasto podziel na 12 kawałków, z każdego uformuj kulkę. Palce natłuść oliwą i posmaruj w ten sposób każdą bułeczkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 5 cm od siebie.
  6. Możesz teraz posypać bułeczki sezamem, makiem lub czarnuszką.
  7. Piecz bułeczki przez około 15 minut. Smacznego!

Nasz przepis na bułki przewiduje świeże drożdże. Jeśli jednak masz w domu jedynie drożdże instant, także możesz je wykorzystać! Postępuj z nimi dokładnie tak samo, jak ze świeżymi.

Reklama

Więcej przepisów na bułeczki:
Słodkie drożdżówki z serem
Bułeczki maślane
Drożdżówki cynamonowe

Reklama
Reklama
Reklama