Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 szklanka błyskawicznej kaszy manny,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżeczek masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli.
Reklama
Przygotowanie:

Placki z kaszy manny są miękkie i puszyste i choć w smaku przypominają nieco popularne pancakes, największą furorę robią wśród rodziców… niejadków. Dzieci, które nie przepadają za kaszą, w takiej formie chętnie ją jedzą.

Placki z kaszy manny to też jeden z prostszych przepisów na dietetyczne placuszki, dlatego warto przygotować je na śniadanie.

Z czym podać placki z kaszy manny? Możesz serwować je z ulubioną konfiturą lub owocami, dobrze smakują też z jogurtem lub tylko oprószone cukrem pudrem.

Zobacz jak zrobić placki z kaszy manny:

  1. Kaszę mannę wsyp do miski i zalej mlekiem. Odstaw na 20 minut, by kasza napęczniała i wchłonęła mleko.
  2. Roztop masło.
  3. Oddziel białka od żółtek, żółtka dodaj do kaszy z mlekiem i wymieszaj.
  4. Dodaj cukier, masło i szczyptę soli.
  5. Białka ubij na sztywno, dodaj do pozostałych składników.
  6. Porcje ciasta nabieraj łyżką i wykładaj na rozgrzaną patelnię. Smaż na złoty kolor z obu stron. Placki z kaszy manny są gotowe, gdy robią się lekko brązowe.

Placki z kaszy manny możesz podawać z różnymi dodatkami, nie tylko na słodko. Dobrze smakują także z gęstym kremowym jogurtem i ze szczypiorkiem oraz z suszonymi pomidorami i pastą guacamole.

Jeśli chcesz podać placki z kaszy manny na słono, nie dodawaj cukru.

Reklama

Zobacz inne przepisy na placki:
Placki z cukinii
Placki z kaszy jaglanej
Idealne placki ziemniaczane

Reklama
Reklama
Reklama