Papryka pieczona z oliwą i czosnkiem
Pyszny dodatek do wędlin, serów, sałatek.
Opublikowano: 18.10.2007, 16:28
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 5 strąków kolorowej papryki
- sól
- 100 ml oliwy z oliwek
- 4–5 ząbków czosnku
- oregano
- 1–2 łyżeczki octu balsamicznego lub soku z cytryny
Reklama
Przygotowanie:
Strąki papryki umyć, osuszyć. Włożyć do piekarnika o temp. 200ºC i piec ok. 15 minut, aż skórka zacznie odstawać. Gorącą paprykę włożyć do foliowego woreczka i szczelnie zamknąć. Pozostawić na 10–15 minut, wyjąć, ostudzić, zdjąć skórkę. Z papryki usunąć gniazdka nasienne, pokroić na cząstki, ułożyć w naczyniu. Paprykę wymieszać z posiekanym czosnkiem, solą i oregano. Odstawić na 30 minut. Zalać oliwą i octem, odstawić na kilka godzin.
Reklama
Reklama
Reklama