Obwarzanki jak z Krakowa. Zobacz przepis na drożdżową przekąskę
Obwarzanki to jeden z symboli Krakowa. Posyp je makiem, sezamem lub po prostu grubą solą. Doskonale zastąpią tradycyjne pieczywo!
Opublikowano: 22.01.2020, 11:23
Reklama
Czas przygotowania: 90 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży,
- 100 ml mleka,
- 100 ml ciepłej wody,
- szczypta cukru,
- 500 g mąki pszennej typu 450,
- 100 g miękkiego masła,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- do posypania: sezam, mak, gruba sól lub czarnuszka.
Reklama
Przygotowanie:
Obwarzanki to wytrawne pieczywo w kształcie kółka. Są puszyste w środku i mają pyszną, brązową skórkę. Wcale nie musisz jechać do Krakowa, by poczuć jego smak! Możesz upiec pyszne obwarzanki w domu.
Ciasto na obwarzanki przygotowuje się prawie tak samo, jak na śniadaniowe bułki – jedyną różnicą jest dodatek mleka, z którym robi się drożdżowy rozczyn, oraz masła, które nadaje im ten wyjątkowy smak. Co dalej?
- W misce wymieszaj wodę i mleko w temperaturze pokojowej. Dodaj drożdże, szczyptę soli i wymieszaj. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Do oddzielnej miski wsyp mąkę i sól. Dodaj miękkie masło i wymieszaj wszystkie składniki. Wlej drożdżowy rozczyn i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce.
- Podziel ciasto na 16 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj na sznurek o długości 20 cm. Skręć je, a następnie mocno zlep ze sobą końce, by stworzyć z nich okręgi.
- W ganku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Gotuj po kilka obwarzanków na raz – po minucie wyławiaj je i układaj na blasze.
- Posmaruj wierzch każdego obwarzanka rozbełtanym jajkiem. Posyp je solą, sezamem lub makiem.
- Piecz obwarzanki przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Jedz same lub z ulubioną wędliną. Smacznego!
Reklama
Więcej przepisów na domowe wypieki:
Chleb bezglutenowy
Drożdżówki z serem
Bułeczki maślane
Chleb żytni na zakwasie
Reklama
Reklama
Reklama