Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 25 dag masła
  • szczypta soli
  • 170 ml zimnej wody
  • gruby brązowy cukier
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić ciasto francuskie!

  1. Mąkę przesiej, dodaj łyżkę masła, sól i zagnieć, dodając po trochu wodę.
  2. Powstałe ciasto powinno być lekkie. Uformuj kulę i odstaw ciasto do lodówki na 15 minut.
  3. Schłodzone ciasto rozgnieć dłonią, tak by powstał zgrabny kwadrat.
  4. Na środku ciasta połóż kostkę masła i zawiń je jak w kopertę.
  5. Ciasto rozgnieć delikatnie dłonią, a następnie wałkuj kawałek po kawałku, obracając ciasto o 1/4 obrotu.
  6. Podsypując mąką, rozwałkuj ciasto do grubości 1 cm.
  7. Ciasto złóż na trzy części i delikatnie wałkuj, aby części połączyły się i ponownie powstał prostokąt o grubości 1 cm. Czynność powtórz jeszcze kilka razy.
  8. Ciasto schłodź w lodówce.
  9. Schłodzone ciasto złóż na pół i potnij na kwadraty o boku 6 cm.
  10. Posmaruj białkiem i posyp cukrem.
  11. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce.
  12. Piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C.
Reklama

A co zrobić z gotowego ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie - 34 sprawdzone przepisy
Łosoś w cieście francuskim - przepis
Szynka w cieście francuskim - przepis
Ciastko "pychotka" - przepis
Napoleonki z ciasta francuskiego - przepis
Parówki w cieście francuskim - przepis
Banany w cieście francuskim - przepis

Reklama
Reklama
Reklama