Bułki drożdżowe z cebulą i boczkiem
https://polki.pl/adminindex.php?subaction=CBRecipeAdmin&substart=showEdit&cbr_id=3188
Czas przygotowania: 100 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
Ciasto:
0, 5kg mąki,
3 dag drożdży,
szklanka letniego mleka,
jajko,
5 dag masła,
1/2 łyżeczki soli.
Farsz:
kilka cebul,
surowy boczek,
masło do smażenia,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Farsz: kostkę pokroić boczek. Obraną cebulę pokroić w półplasterki.Wszystko usmażyć na małym ogniu na maśle. Posolić. Popieprzyć. Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto: przesiać mąkę do miski. W środku zrobić zagłębienie. Drożdże rozetrzeć w połową szklanki letniego mleka, wlać do zagłębienia, dodać trochę mąki delikatnie zamieszać. Przysryć. Pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Jajko, masło, resztę mleka i sól rozmieścić na brzegu mąki. Zaczynając od środka, wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć. Pozostawić na 45 minut. Następnie energicznie zagnieść ciasto. Uformować wałek i pociąć na 12 kawałków. Każdy rozwałkować, nałożyć nadzienie. Uformować bułki i trzykrotnie, ukośnie ponacinać na wierzchu. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Przełożyć bułki. Piec w temp. 200 st. C przez 25 minut.