Strudel francuski z rybą

Rybny strudel doskonale smakuje podany z rosołem lub czystym czerwonym barszczem
/ 09.12.2011 06:49

Przygotowanie: 45 min 

Składniki na 8–10 porcji:
- 1 opakowanie francuskiego ciasta
- 60 dag filetów z białej ryby morskiej
- 50 dag kiszonej kapusty
- 10 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 1 jajo
- 2–3 łyżki mleka
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz

Sposób wykonania:
1. Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem i solą z dodatkiem startej skorki z cytryny.

2. Kapustę i uprzednio namoczone w letniej wodzie grzyby posiekaj, połącz. Podlej wodą z moczenia grzybów. Dodaj podsmażoną na oliwie cebulę z czosnkiem i przyprawy. Uduś do miękkości. Ostudź.

3. Ciasto francuskie pokrój na 2 prostokąty, z których jeden będzie szerszy od drugiego na dłuższej krawędzi o 4 cm.

4. Jajo roztrzep, wymieszaj z mlekiem. Na węższym kawałku ciasta układaj warstwowo ostudzona kapustę z grzybami i kawałki ryby. Przykryj większym kawałkiem ponacinanym  w poprzek. Posmaruj rozmąconym jajem  z mlekiem i wstaw do lodówki na 20 min, żeby ciasto stężało.

5. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 20 minut.

Świąteczne smakołyki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)