Ryba po grecku fot. Fotolia

Ryba po grecku - przepis

Warzywa do ryby można udusić z dodatkiem pieczarek, rodzynek i drobno krojonego jabłka.
/ 20.05.2019 14:58
Ryba po grecku fot. Fotolia

Przepis i składniki na rybę po grecku:

Przygotowanie: 60 min 
Porcja: 305 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 80 dag filetów z białej ryby morskiej (np. dorsza)
  • sok z cytryny
  • 1/3 selera
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • pietruszka korzeniowa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mąka, jajko i bułka tarta do panierowania ryb
  • olej do smażenia
  • przyprawa do ryb
  • ziele angielskie
  • słodka i ostra mielona papryka
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz, cukier

Sposób wykonania:

  1. Rybę opłucz, pokrój na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Przykryj i odstaw na 20 minut.
  2. Obierz warzywa korzeniowe. Pokrój na zapałkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz cebule, pokrój w większą kostkę. W rondlu rozgrzej 3–4 łyżki oleju. Zeszklij cebulę. Dodaj resztę warzyw i koncentrat pomidorowy. Dolej 3/4 szklanki wody. Dołóż ziele angielskie. Dopraw solą, pieprzem, dwoma rodzajami papryki oraz cukrem i cynamonem. Przykryj i na wolnym ogniu duś ok. 30 min (aż warzywa będą miękkie).
  3. Porcje ryby panieruj najpierw w mące następnie w jajku roztrzepanym z 2–3 łyżkami wody, a następnie w bułce tartej. Układaj na rozgrzanym oleju i smaż z obu stron na złoto. Przełóż na półmisek. Przykryj duszonymi warzywami.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)