Pierogi z rybnym farszem

Farsz będzie bardziej aromatyczny, jeśli dodasz do niego skórkę startą z połowy cytryny
/ 18.03.2011 13:03

Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: ok.8 min
Porcja: 410 kcal

Składniki na ok. 30 sztuk:

- 40 dag filetów z dorsza
- 1/2 ugotowanego selera
- 2 ugotowane marchewki
- cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka koperku
- przyprawa do ryby
- czubata łyżka bułki tartej
- łyżka śmietanki kremówki
- sok z cytryny
- jajko

Ciasto:
- 35 dag mąki
- 125 ml letniej wody
- sól
- łyżka oleju

Sposób wykonania:
1. Rybę opłucz, pokrój na drobne kawałki, skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą do ryby. Odstaw na chwilę.

2. Do mąki wlej wodę i olej, dodaj szczyptę soli i zagnieć elastyczne gładkie ciasto. Przykryj, aby nie obsychało.

3. Cebulę posiekaj, podsmaż na maśle. Przestudź i razem z tłuszczem przełóż do ryby. Dodaj rozdrobnioną marchewkę, seler, śmietankę i jajko. Zmiksuj. Masę zagęść, dosypując bułkę tartą. Dodaj posiekany koperek. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do ryby.

4. Porcje ciasta rozwałkuj na cienkie placki (ok. 3mm). Szklanką wykrój krążki. Na każdym układaj po porcji farszu, zlep brzegi. Pierogi gotuj porcjami w posolonej wodzie, 2–3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z gęstą kwaśną śmietaną przyprawioną koperkiem.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)