Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: ok.8 min
Porcja: 410 kcal
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 40 dag filetów z dorsza
- 1/2 ugotowanego selera
- 2 ugotowane marchewki
- cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka koperku
- przyprawa do ryby
- czubata łyżka bułki tartej
- łyżka śmietanki kremówki
- sok z cytryny
- jajko
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 125 ml letniej wody
- sól
- łyżka oleju
Sposób wykonania:
1. Rybę opłucz, pokrój na drobne kawałki, skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą do ryby. Odstaw na chwilę.
2. Do mąki wlej wodę i olej, dodaj szczyptę soli i zagnieć elastyczne gładkie ciasto. Przykryj, aby nie obsychało.
3. Cebulę posiekaj, podsmaż na maśle. Przestudź i razem z tłuszczem przełóż do ryby. Dodaj rozdrobnioną marchewkę, seler, śmietankę i jajko. Zmiksuj. Masę zagęść, dosypując bułkę tartą. Dodaj posiekany koperek. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do ryby.
4. Porcje ciasta rozwałkuj na cienkie placki (ok. 3mm). Szklanką wykrój krążki. Na każdym układaj po porcji farszu, zlep brzegi. Pierogi gotuj porcjami w posolonej wodzie, 2–3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z gęstą kwaśną śmietaną przyprawioną koperkiem.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Pierogi z rybnym farszem
Farsz będzie bardziej aromatyczny, jeśli dodasz do niego skórkę startą z połowy cytryny