Przygotowanie: 30 min
Porcja: 410 kcal
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 40 dag filetów z dorsza
- 1/2 ugotowanego selera
- 2 ugotowane marchewki
- cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka koperku
- przyprawa do ryby
- czubata łyżka bułki tartej
- łyżka śmietanki kremówki
- sok z cytryny
- jajko
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 125 ml letniej wody
- sól
- łyżka oleju
Sposób wykonania:
1. Rybę opłucz, pokrój na drobne kawałki, skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą do ryby. Odstaw na chwilę.
2. Do mąki wlej wodę i olej, dodaj szczyptę soli i zagnieć elastyczne gładkie ciasto. Przykryj, aby nie obsychało.
4. Porcje ciasta rozwałkuj na cienkie placki (ok. 3mm). Szklanką wykrój krążki. Na każdym układaj po porcji farszu, zlep brzegi. Pierogi gotuj porcjami w posolonej wodzie, 2–3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z gęstą kwaśną śmietaną przyprawioną koperkiem.
Kulinarne inspiracje - forum >>